Na jesen 80 diploma prvoj generaciji ZŠEM-a

Na simpoziju u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta sudjelovali su predavači iz Velike Britanije, SAD-a, Nizozemske, Rusije, Njemačke i Danske

Na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta održan je simpozij na temu “Poslovna etika i korporacijska društvena odgovornost” koji je okupio protekog vikenda vodeće svjetske i hrvatske stručnjake iz područja poslovne etike. Na simpoziju su sudjelovali predavači iz Velike Britanije, SAD-a, Nizozemske, Rusije, Njemačke, Danske i Hrvatske.
Predavanja su obuhvatila etičke teorije u poslovanju kao što su etika dužnosti, vrline i utilitarizam, zatim etika brige i etika komunikativnog djelovanja. Raspravljalo se također o mnogim temama poslovne etike (etika okoliša, korupcija i organizacija) te o načinima sprječavanja nemoralnih radnji u poslovanju. Središnja tema bilo je uvođenje moralnih vrijednosti u poslovanje, načini njihova održavanja i unapređenja. Osim toga, bilo je riječi i o temeljnim smjernicama EU u području poslovanja i poslovne etike koje obuhvaćaju financijsku uspješnost, dobrohotnost prema okolišu i društvenu odgovornost. Zanimljive su bile i rasprave o naravi društveno odgovornog poslovanja, uvođenju mjerila takva djelovanja, unapređenju moralno ispravnog djelovanja tvrtki te o isticanju nemoralnosti u praksi. Ukratko, simpozij je dio sustavnog rada škole u području poslovne etike. Naime, na ZŠEM-u postoji Centar za poslovnu etiku koji je prvi centar te vrste među poslovnim školama u Hrvatskoj, a u školi je obvezni kolegij “Poslovna etika i korporacijska društvena odgovornost”. Ujedno je fakultet član EBEN-a (European Business Ethic Network) koji broji više od 500 fakulteta, poslovnih škola, tvrtki i udruga iz cijele Europe.

Prvi strani studenti Proteklog tjedna na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta održan je i seminar namijenjen srednjem i višem menadžmentu tvrtke koji je organiziran u suradnji s William Davidson Institute Sveučilišta iz Michigana. Do sada je ovaj seminar pohađalo više od 200 menadžera hrvatskih tvrtki, a ovaj posljednji prvi put su pohađali polaznici iz Rusije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Makedonije te Srbije i Crne Gore. Dr. Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta kaže kako im je cilj osposobiti polaznike za uspješno snalaženje u poslovnom i akademskom svijetu, dajući naglasak na fundamentalno obrazovanje u znanosti, struci i vještinama. Članica AACSB-a Ove školske godine ZŠEM pohađa oko 700 studenata. Već je upisao petu generaciju polaznika, a na jesen organizira prvu svečanu promociju prvih 80 diplomanata. Riječ je o studentima koji su upisali školu 2002. godine kada je ona i osnovana kao privatna škola s pravom javnosti. Danas je ZŠEM prva hrvatska visokoškolska obrazovna ustanova koja je postala članicom AACSB-a (The Association to Advance Collegiate Schools of Business), međunarodnog udruženja koje okuplja priznate i poznate svjetske poslovne škole. Škola slijedi akreditacijske standarde AACSB-a i EQUIS-a, europske institucije za akreditaciju programa.

Studijski programi
U skladu s Bolonjskom deklaracijom ZŠEM je dobio dopusnicu za ove programe:
- Preddiplomski studij ekonomije i menadžmenta u trajanju od 4 godine
- Diplomski specijalistički studij u trajanju jedne godine sa specijalizacijama iz marketinga, menadžmenta, financija i revizija te novca i računovodstva
- Diplomski MBA program u trajanju od jedne godine.
Nakon četiri godine student dobiva zvanje prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije i menadžmenta. Trenutno školu pohađa oko 700 studenata. Ove godine 30 ih je studijski boravilo na sveučilištima u Japanu, u SAD-u ih je bilo 18, u Rusiji 24 i Njemačkoj 3. Ljetnu će školu ove godine u Zagrebu pohađati i polaznici iz Španjolske, Rusije i BiH.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve