Nakon HT-a i Vipnet mijenja upravu, Pejković odlazi 1. kolovoza

Autor: Bernard Ivezić , 04. srpanj 2014. u 11:08
Mladen Pejkovic (Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL)

Telekom Austrija će Mladena Pejkovića postaviti na funkciju Chief Technology Development Officera u središnjici u Beču.

Nakon što je HT promijenio upravu početkom godine, Vipnet to planira učiniti 1. kolovoza. Sadašnji predsjednik Uprave Mladen Pejković odlazi iz Vipneta, a na njegovo mjesto dolazi Jiří Dvorjančanský koji posljednje četiri godine vodi marketing češke Telefonice. Dvorjančanský preuzima i funkciju člana Uprave za marketing, prodaju i službu za korisnike koju je vodio Mario Cvitković.

U upravi Vipneta ostaju jedino Bernd Schmutterer, član Uprave i financijski direktor te Adrian Ježina, sadašnji član Uprave Vipneta za cloud, multimediju i fiksni pristup. Telekom Austrija promovirao je pak Ježinu na člana Uprave i glavni direktor za tehniku Vipneta što je jedna od funkcija koju je do sada obavljao Pejković.

Riječ je o drugoj velikoj menadžerskoj promjeni u telekomunikacijama unazad šest mjeseci. Naime, od 1. siječnja 2014. s funkcije predsjednika Uprave Hrvatskog telekoma otišao je Ivica Mudrinić. I njemu je matična kompanija, Deutsche telekom dala višu funkciju unutar korporacije i povukla ga s izvršne funkcije koju je preuzeo menadžer sa stažom izvan kompanije Davor Tomašković. Mudrinić je time postao viši potpredsjednik DT-a za stratešku potporu članu uprave DT Europe i tehnologije i upravi DT-a u Bonnu.

Mladena Pejkovića je Telekom Austria promovirao na funkciju Chief Technology Development Officera u središnjici u Beču. Uz to će preuzeti funkciju člana Uprave i glavnog direktora za tehniku Velcoma u Bjelorusiji. Pejković kaže da je zadovoljan ponudom koju je dobio nakon što je u Vipnetu radio od njegovog pokretanja, a od 1. siječnja 2008. preuzeo funkciju predsjednika Uprave operatera.

"Polaskan sam ovom ponudom u trenutku velikih transformacija u našoj industriji i prihvaćam ju sa zadovoljstvom, a emotivne veze s Vipnetom, stvorene na poznatom fantastičnom razvojnom putu kompanije tijekom svih ovih godina, neraskidive su i izuzetno sam ponosan što sam bio dio Vip tima koji je ostvario brojna postignuća", kaže Pejković.

Predsjednik Uprave Telekom Austria Grupe Hannes Ametsreiter pohvalio je Pejkovića i njegov angažman i uspjehe na hrvatskom tržištu. "Pejković je u teškim tržišnim uvjetima dobro pozicionirao Vipnet te ga je uspješno transformirao u ponuđača konvergentnih usluga, a raduje me što smo kao njegova nasljednika dobili Jiřía Dvorjančanskog koji je dobar poznavatelj telekom industrije s međunarodnim iskustvom i koji će u Hrvatskoj nastaviti graditi našu strategiju konvergencije", kaže Ametsreiter. Jiří Dvorjančanský, novi predsjednik Uprave Vipneta kaže da je dolazak u Vipnet i Telekom Austria Grupu za njega veliki izazov. "Vipnet slovi kao jedna od najinovativnijih kompanija u Hrvatskoj sa snažnim fokusom na korisnika i uvjeren sam da ću sa svojim timom uspješno jačati našu poziciju na hrvatskom telekom tržištu", kaže Dvorjančanský.

Na tržištu se kao glavni razlog dovođenja novog menadžmenta ističe činjenica da je Tele2 postizao znatno bolje pokazatelje rasta od HT-a i Vipneta. Naime,prema financijskim podacima Vipnet je prvo ovogodišnje tromjesečje zabilježio najveći pad u hrvatskoj mobilnoj industriji. Prihod operatera pao je za 9,6 posto na 631,2 milijuna kuna, operativna dobit za 22,5 posto na 172,21 milijun kuna, a dobit prije kamata i poreza (EBIT) za 54,5 posto na 44,76 milijuna kuna. Pad koji je zabilježio drugi najveći mobilni operater u Hrvatskoj veći je i od onoga koji je u istom razdoblju imao HT.

Dok je HT operativnu maržu, odnosno glavni indikator profitabilnosti u telekom industriji, zadržao na 39 posto, Vipnetu je ta marža u prvom tromjesečju pala s 31,8 na 27,2 posto. Iako je u prvom tromjesečju i Tele2 posustao u brzom rastu, zadržao je prihod na 249,7 milijuna kuna što je kad se preračuna u švedske krune čak pad od dva posto prometa. No, isključivo zbog tečajnih razlika. S druge strane, Tele2 je imao rast operativne dobiti od 733 posto na 20,9 milijuna kuna i dobit prije oporezivanja (EBT) u minusu tri milijuna kuna. Telekom Austrija, a time i Vipnet, financijske rezultate za prvih šest mjeseci ove godine objavit će 13. kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close