Michela Magaš dobitnica Nagrade Europske unije za inovatorice 2017.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2017. u 11:54
Foto: LinkedIn

Michela Magaš dobila je prvu nagradu u vrijednosti od 100.000 eura. Osnivačica je tvrtke Stromatolite, britanskog laboratorija za inovacije u dizajnu sa studijom u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije.

Michela Magaš, državljanka Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine, koja je osnovala Stromatolite, britanski laboratorij za inovacije u dizajnu sa studijom u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije, dobitnica je Nagrade Europske unije za inovatorice 2017., priopćeno je iz Bruxellesa.

Povjerenik Europske komisije Carlos Moedas i potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness objavili su u srijedu na svečanosti u Bruxellesu, u povodu Međunarodnog dana žena, imena četiriju dobitnica Nagrade Europske unije za inovatorice 2017., koja se dodjeljuje iz sredstava programa Obzor 2020.

Michela Magaš dobila je prvu nagradu u vrijednosti od 100.000 eura. Osnivačica je tvrtke Stromatolite, britanskog laboratorija za inovacije u dizajnu sa studijom u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije.

Drugu nagradu u vrijednosti od 50.000 eura dobila je Petra Wadström iz Švedske, osnivačica poduzeća Solvatten koje proizvodi prijenosne pročišćivače vode i grijače vode koji se napajaju solarnom energijom.

Treća nagrada u vrijednosti od 30.000 eura dodijeljena je Claudiji Gärtner iz Njemačke, osnivačici poduzeća microfluidic ChipShop koje nudi nanotehnološke sustave kao minijaturna rješenja za bolju dijagnostiku (tzv. „laboratorij na čipu”).

„Dobitnice ovogodišnje Nagrade Europske unije za inovatorice zaista nadahnjuju. Europi su potrebne inovatorice poput njih, žene s velikim zamislima koje su odlučne i ne boje se riskirati kako bi uspjele. Inovacije koje su četiri dobitnice od ideje pretvorile u gotov proizvod na tržištu iznimne su ne samo u poslovnom smislu nego i zato što će olakšati i unaprijediti živote mnogima u Europi i izvan nje", istaknuo je povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije Carlos Moedas.

„Ova je nagrada simbol velikog doprinosa koji inovatorice daju svojim proizvodima koji ljudima mijenjaju živote. Prigodno je što im danas, na Međunarodni dan žena, odajemo priznanje i slavimo njihov poduzetnički duh i postignuća. Činimo to na vrlo konkretan način kako bi nadahnuli druge žene, a osobito mlade žene i djevojčice da se posvete inovacijama i poduzetništvu”, Mairead McGuinness, potpredsjednica Europskog parlamenta.

Usto, ove je godine uvedena nova kategorija „inovatorica u usponu” kojom se odaje priznanje za izvrsnost poduzetnica mlađih od 30 godina.

Prva je dobitnica nagrade vrijedne 20.000 eura Kristina Cvetanova iz Bugarske, izvršna direktorica i suosnivačica austrijskog poduzeća BLITAB Technology koje je proizvelo prvo tablet-računalo za slijepe i slabovidne osobe, BLITAB.

Sve su ovogodišnje dobitnice nedavno osnovale ili suosnovale uspješna poduzeća na temelju vlastitih inovativnih zamisli i sve su već od EU-a dobile potporu za istraživanja i inovacije.

Dobitnice je odabrao ocjenjivački sud sastavljen od neovisnih stručnjaka iz poslovnog sektora, sektora poduzetničkog kapitala te iz poduzetništva i akademske zajednice. Zaprimljeno je 47 prijava iz cijelog EU-a i zemalja povezanih s Obzorom 2020, programom EU-a za financiranje istraživanja i inovacija iz kojeg su financirane nagrade. U siječnju je utvrđeno 12 finalistica za nagradu.

Nagradom Europske unije za inovatorice želi se skrenuti pozornost javnosti na potrebu za više inovacija i više poduzetnica, ali i prepoznati uspjeh žena u inovacijama i stvoriti snažne uzore.

Žene su nedovoljno zastupljene u osnivanju inovativnih poduzeća – samo 31 posto poduzetnika u EU-u čine žene. Za Europu je to neiskorišteni potencijal jer ona mora iskoristiti sve raspoložive ljudske resurse kako bi i dalje bila konkurentna te kako bi se mogla nositi s gospodarskim i društvenim izazovima.

Natjecanje se održava od 2011., a ovo je njegovo četvrto izdanje. Da bi se mogle natjecati sudionice su morale prije siječnja 2015. osnovati ili suosnovati poduzeće s godišnjim prometom od najmanje 100.000 eura te su one same ili njihova poduzeća morali prethodno dobiti javnu ili privatnu financijsku potporu za istraživanje i inovacije, neovisno o izvoru, navodi se u priopćenju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“laboratorij za inovacije u dizajnu sa studijom u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije”

kad sam ja išao u školu ovakve rečenice nismo imali na satu hrvatskog jezika.. pitam se što bi to moglo značiti..

Čestitamo Miheali!

New Report

Close