Međunarodni EUCIP program počinje se provoditi i u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2008. u 06:30

HIZ će novim programom pokušati smanjiti nedostatak IT stručnjaka kojih nedostaje oko devet tisuća

U Hrvatskoj počinje se provoditi međunarodno priznati program certificiranja profesionalnih informatičara – EUCIP. Ovaj program organizira Hrvatski informatički zbor (HIZ) putem svojih testnih i školskih centara, čiji predvodnik je Algebra. Europski programi već su poznati hrvatskoj javnosti zahvaljujući vrlo uspješnom ECDL (European Computer Driving Licence), programu stjecanja međunarodno priznatog certifikata koji je namijenjen korisnicima informatičke tehnologije tj. neinformatičarima. EUCIP (European Certification of Informatics Professionals) je, međutim, međunarodno priznat sustav certificiranja profesionalnih informatičara čija je glavna karakteristika neovisnost o proizvođaču računalne i programske opreme u temeljnom dijelu programa, uz respektiranje vodećih svjetskih certifikacijskih programa kao što su npr. Microsoft, Cisco, IBM, SUN, Oracle, i SAP.

Nastavak ECDL-a
Prilikom otvaranja konferencije, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora, Mladen Glasenhardt, izjavio je: “Nakon uspješnog pokretanja programa ECDL koji je do sada završilo više od 12.000 osoba svih struka u Hrvatskoj, Hrvatski informatički zbor će usmjeriti fokus prema profesionalnim informatičarima i ponuditi ovaj program pojedincima, tijelima javne vlasti, korporacijama i akademskim institucijama koje djeluju u području strukovne informatike”. “Uvođenje europskog programa EUCIP u Hrvatsku važan je korak prema uređenju informatike kao struke i povećanju vrijednosti kvalitetnih informatičara na tržištu rada. Program standardizira temeljna znanja koja bi profesionalni informatičar morao posjedovati, te mu omogućuje naknadni odabir specijalizacije, priznavajući pritom njegove kompetencije, druge certifikate i radno iskustvo”, izjavio je Kristijan Zimmer. Slavko Krajcar, redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i član Nacionalnog vijeća za konkurentnost, rekao je: “Poslova na ICT tržištu ima za sve: i za one koji su završili fakultet s diplomom iz područja informatike i računarstva ali i za one koji su znanje stekli dodatnim obrazovanjem. Svjetska praksa pokazuju da je za ICT gospodarstvo koje želi biti inovativno poželjno imati dobro i visokoobrazovane stručnjake s formalnim obrazovanjem, ali za ‘reproduktivno’ ICT gospodarstvo dovoljna su i neformalna obrazovanja poput industrijskih certifikat”. Komentirajući važnost cjeloživotnog obrazovanja, profesor Slavko Krajcar je rekao da je “’vrijeme poluraspada’ znanja u informatičkoj industriji vrlo kratko, tj. stečeno znanje brzo zastarijeva”.

Iskustvo i učenje
S operativnim izvođenjem programa nazočne je upoznao član uprave Algebre, Mislav Balković koji je objasnio: “EUCIP program započinje osnovnim tzv. Core dijelom koji pokriva tri cjeline: planiranje, izgradnja i podrška informacijskim sustavima. Ukupno trajanje edukacije je 135 školskih sati, a nakon svake cjeline slijedi ispit.” U izlaganju o profesionalnoj razini Mislav Balković je rekao: “Uspješno polaganje svih Core ispita uvjet je za pristupanje certifikaciji za EUCIP Professional, koji se temelji na prikupljanju dovoljnog broja strukovnih bodova kroz formalnu naobrazbu, industrijske certifikate, radno iskustvo i razgovor s komisijom.” Prva grupa osnovnog programa, EUCIP Core, započinje 25. ožujka u organizaciji Učilišta Algebra i HIZ-a. Predavači su istaknuti hrvatski stručnjaci za serverske platforme, razvoj aplikacija, poslovnu inteligenciju, sigurnost, projektni management te upravljanje infrastrukturom. Posebni doprinos programu će dati i akademski stručnjaci iz područja strateškog planiranja IT sustava te ekonomskog aspekta uporabe informacijske tehnologije. (pd)

Nedostatak IT stručnjaka

Jedan od problema koji bi EUCIP trebao učinkovito riješiti jest i današnja potražnja za stručnim kadrovima na području informatike u Hrvatskoj. Naime, nedostatak IT stručnjaka u Hrvatskoj trenutačno se procjenjuje na između 3500 i 9000, pri čemu programe visokih učilišta s područja informatike godišnje završava tek oko 900 polaznika. Osnovni ciljevi programa EUCIP je, stoga, definiranje norme temeljnih i specijalističkih znanja za informatičke stručnjake, kako bi se omogućilo dodatno obrazovanje za one koji prelaze u IT industriju iz drugih struka. EUCIP također pomaže u zadovoljavanju potreba za kadrovima na rastućem tržištu IT profesionalaca u Europskoj Uniji, te doprinosi smanjivanju nedostatka znanja na području informacijske tehnologije u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close