‘Lovcima na glave’ interesantni samo najbolji

‘U porastu je zanimanje za takav način zapošljavanja jer klijenti uočavaju prednosti zapošljavanja posredovanjem specijaliziranih agencija’, kaže R. Petric iz Trenkwaldera

Milijuni molbi za posao i urešeni životopisi velik su izazov djelatnicima u odjelima za vođenje kadrovima.. Kako bi si olakšale posao, hrvatske se kompanije rado koriste uslugama tvrtki koje se bave pronalaženjem, regrutacijom i preporukom kadrova takozvanim head hunterima. “Lovci na glave” su vrhunski stručnjaci koji tragaju za najboljim potencijalnim kandidatima za svoje klijente. Head hunteri su zaposleni u specijaliziranim agencijama koje raspolažu bogatim bazama podataka s detaljnim informacijama o karijeri te poslovnim rezultatima najkvalitenije radne snage za svoje klijente. Njihovim se uslugama najčešće koriste tvtke kada traže potencijalne kandidate za rukovodeće položaje, koji imaju svježe ideje i nisu opterećeni organizacijskim odnosima. Angažiranje lovaca na glave je prilično skup šport, a u Hrvatskoj djeluje nekoliko multinacionalnih kompanija koje imaju razrađene visoke standarde djelovanja. Tvrtka Trenkwalder na hrvatskom tržištu rada djeluje već tri godine.Uz usluge posredovanja, ustupanja, oglašavanja radnih mjesta bavi se i “head huntingom”. Kako kaže Robert Petric, koordinator za RH, tvrtka je dosad obavila više od 164 posredovanja za razne poslove na pozicijama od srednjeg menadžmenta do višeg. Zaposlili su financijske menadžere, marketing menadžere, voditelje projekata, product managere, brand managerae, razne inženjere i slično.
“Lovili smo glave za neke od strateški važnijih pozicija u tvrtkama koje su kandidatima ponudile menadžerske ugovore s vrtoglavim primanjima. U porastu je zanimanje za takav način zapošljavanja jer sve više klijenata uviđa prednosti zapošljavanja posredovanjem specijaliziranih agencija”, kaže Petric. Postupak odabira najboljega kandidata ovisi o želji ili kriterijima klijenta, a osim pristiglih molbi , pretražuje se i razgranata baza podataka sa životopisima. Odabrani kandidati nakon toga ispunjavaju upitnik, a slijedi strukturirani intervju koji razotkriva kandidata. Ako je potrebno, head hunteri će obaviti i psihometrijsko testiranje prilagođeno zahtjevima toga radnog mjesta.

Poslodavac, klijent head huntera, anoniman je za kandidate sve do trenutka kad ih treba upoznati. Kada on zatraži posredovanje ili ciljanu potragu zaposlenika na određenoj poziciji, head hunteri obave najveći dio posla, od oglašavanja do selekcijskih intervjua, pa klijent na kraju sam bira između troje do četvero kandidata koji su se najviše iskazali. ConsulTeam Zagreb je dio ConsulTeam kompanije koja je osnovana početkom 2000. godine i do danas se razvila u jednu od vodećih regionalnih tvrtki za konzalting na području ljudskih resursa u jugoistočnoj Europi. Agencija nudi usluge savjetovanja za upravljanje ljudskim potencijalima, upravljanje talentima, posredovanje pri zapošljavanju te privremeno zapošljavanje.“Nudimo profesionalnu podršku pri odabiru i selekciji visokokvalificiranog osoblja na svim razinama i u svim industrijskim sektorima. Klijentima jamčimo stručnost, uštedu vremena, smanjenje obujma posla i pomoć kod formiranja stručnog tima kaže Nikola Medić iz ConsulTeama.Internetski portal www.posao.hr, pokrenut 2002., nastao je zbog potrebe da se na kvalitetan i jednostavan način spoje osobe koje nude i traže posao. Posao.hr za svoje klijente obavlja predselekciju kandidata i razvili su brojne usluge koje olakšavaju pronalazak idealnog zaposlenika.

Komentari (2)
 • Bratislav
  Bratislav 15:45 24.2.2006.

  Lovci na glave - to je dobar štos da se zaradi na “mladim i perspektivnim managerima sutrašnjice” - ali zarađuju samo posrednici.
  Ja nakon višegodišnjeg rada kao Senior IT Consultant u Njemačkoj (samo za velike firme kao što su SIEMENS, Audi, HVB, BMW, Infineon, Allianz…itd) mogu samo reći da je to najobičnija prevara koja se iz EU seli na ove balkanske prostore.
  Naime u Njemačkoj je zadnjih godina sazrelo saznanje da od takvih akvizicija nema previše koristio iz jednostavnog razloga što ih je nakon završetka studija potrebno dodatno školovati, nakon čega mladi perspektivni stručnjaci prvom prilikom mjenjaju poslodavca ljepeći se na veću plaću i “bolju poziciju” (što god to značilo). I tako kruže svakih godinu dvije iz firme u firmu, a da nigdje nisu ostavili neki svoj značajniji doprinos.
  Zbog toga je u EU krenuo trend zapošljavanja zrelih stručnjaka koji su se dokazali, koji imaju riješen svoj materijalni status, koji su već odškolovali djecu i postali nezavisni od pretjeranih materijalnih zahtjeva koje pre njih postavlja mlada obitelj. Na taj način su : stručniji, više iskustva i znanja, nije ih potrebno pretjerano dodatno školovati i što je značajno ZNATNO SU LOJALNIJI firmi za koju rade i neće prvom prilikom dići sidro i otperjati na “bolju” ponudu.
  To je moje direktno iskustvo. Kao primjer ću navesti svog “kolegu” od cca 70-ak godina koji je vrhunski stručnjak za tuning Oracle baza podataka, i nije se htio nigdje zaposliti nego je poput mene bio freelancer i radio je za najveće njemačke firme poput SIEMENSA, Lufthanse, DB i da ne nabrajam. A ni ja kad sam počeo nisam bio mladac - imao sam 48 godina i nisam imao nikakvih problema da nađem posao.
  Sad sam se vratio doma jer mi je dosta rintanja za EU i vjerovali ili ne - bez posla sam.

 • Bratislav
  Bratislav 15:30 24.2.2006.

  Već sam komentirao i onda mi je vaš site sugerirao da ga probam uploadati ponovo za 17 sekundi i sve je pobrisao!! E pa ne ide to tako… jer sam naposao svoj stav i sad više nemam volje da sve ponovo pišem.
  Poradite malo na programu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!