I novi glavni ekonomist Svjetske banke u Zagrebu dolazi iz institucije u koju se ide u ‘šoping’ stručnih kadrova

Autor: Ana Blašković , 18. veljača 2018. u 08:15
Josip Funda, Svjetska banka/Goran Stanzl/PIXSELL

Funda će na novoj poziciji zamijeniti Sanju Mađarević Šujster koja je karijeru nastavila u Svjetskoj banci u Beču.

Da je Hrvatska narodna banka jedna od još rijetkih institucionalnih adresa kuda se ide u 'šoping' stručnih kadrova, pokazalo se posljednjih tjedana.

Najviše medijske pozornosti početkom veljače privuklo je imenovanje savjetnika guvernera Ante Žigmana novim čelnikom Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga početkom veljače. Žigmanu se u Upravnom vijeću Hanfe pridružio i kolega Tomislav Ridzak, dugogodišnji istraživač i direktor Direkcije za financijsku stabilnost. No, mimo svjetla reflektora sredinom siječnja u zagrebački ured Svjetske banke na mjesto višeg ekonomista za Hrvatsku i Sloveniju došao je javnosti manje poznat Josip Funda, i to s pozicije direktora HNB-ovog Odjela za gospodarska kretanja i proračun.

U kratkom razgovoru za Poslovni dnevnik Funda nam je potvrdio novo radno mjesto rekavši da će mu opis posla biti sličan; od analize kretanja i projekcija BDP-a, pitanja javnih financija do, između ostalog, identificiranja segmenata u kojima Hrvatska najviše zaostaje za drugim zemljama. Iza tog Varaždinca je 15 godina istraživanja na polju makroekonomije i fiskalne politike, a osim domaće središnje banke godinu i pol radio je proveo je kao ekonomist u odjelu za fiskalne politike Europske središnje banke.

Osim HNB-a, Žigmana i Fundu povezuje i to da su oboje predavači na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa Đure Njavre, na kojoj je to i povremeno ministar financija Zdravko Marić.  Inače, Funda će na novoj poziciji zamijeniti Sanju Mađarević Šujster, dugogodišnje zaštitno lice Svjetske Banke u Zagrebu, koja je karijeru nastavila unutar grupacije banke u Beču u Austriji, ali su novim fokusom na zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju (Zapadni Balkan). Neslužbeno doznajemo da će HNB dužnosti trojice stručnjaka najvjerojatnije popuniti internim snagama unutar kuće. 

Komentirajte prvi

New Report

Close