Izabran novi izvršni direktor Teve

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2017. u 15:30
Foto: Reuters

Teva je suočena s ubrzanim padom cijena u SAD-u i opterećena je dugovima većim od 32 milijarde dolara, od kojih veliki dio proizlazi iz financiranja kupnje generičkog poslovanja tvrtke Allergan, podsjeća Reuters.

Na mjesto novog izvršnog direktora i predsjednika izraelske farmaceutske tvrtke Teva Pharmaceuticals Industries u ponedjeljak je izabran Kare Schultz, aktualni izvršni direktor u danskoj farmaceutskoj tvrtki Lundbeck.

Schulz će na toj dužnosti naslijediti Yitzhaka Peterburga, aktualnog privremenog direktora najvećeg proizvođača generičkih lijekova u svijetu, u čijem je vlasništvu i hrvatska Pliva.

Smjena na čelnom mjestu događa se u vrijeme dok Teva muku muči s golemim dugovima i oštrom konkurencijom na tržištu generičkih lijekova u SAD-u, primjećuju u Reutersu.

U Novo Novodisku, najvećem svjetskom proizvođaču lijekova za dijabetes, Schultz je po ocjeni mnogih imao najveće šanse za poziciju izvršnog direektora da bi se 2015. godine povukao nakon što je bivši izvršni direktor objavio da će ostati u kompaniji do 2019. godine.

U svibnju 2015. godine Schultz je imenovan izvršnim direktorom u danskom Lundbecku. Od njegova preuzimanja čelne dužnosti cijena Lundbeckovih dionica više je nego utrostručena a smanjenjem troškova vratio je tvrtku profitabilnom poslovanju.

Teva je suočena s ubrzanim padom cijena u SAD-u i opterećena je dugovima većim od 32 milijarde dolara, od kojih veliki dio proizlazi iz financiranja kupnje generičkog poslovanja tvrtke Allergan, podsjeća Reuters. 

Analitičari i ulagači smatraju da je Teva previše platila za Actavis, a to je dovelo do ostavke izvršnog direktora Ereza Vigodmana u veljači ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close