Gavrilovićev povratak mesnom biznisu

Autor: Božica Babić , 23. svibanj 2014. u 11:00
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Nakon što su desetak godina okrupnjavali obiteljsko poslovanje ulazeći i u nove biznise, Gavrilovići prodaju trgovački lanac, fokusiraju se na mesni program i McDonald’s.

Obitelj Gavrilović, nakon što je više od desetljeća što s partnerima što samostalno upravljala poslovanjem Dione koju je 2003. preuzela u stečaju i to nakon što je prethodno ispunila uvjet osnivanja konzorcija sastavljenog od domaćih proizvođača, od rujna 2013. prodaje paket po paket trgovina. Do ovog tjedna prodano je više od 90 lokacija, ostalo je još dvadesetak trgovina u Zagrebu te 25 po Istri. Do kraja ove godine vjerojatno će u cijelosti izaći iz segmenta maloprodaje.

Petrinjsku mesnu industriju, osnovanu 1690. i glavni brend, glasovitu Gavrilović zimsku salamu koju su konzumirali i Napoleonovi časnici, Đuro Gavrilović i supruga Margareta (rodom Austrijanka) u portfelj obitelji vratili su nakon pola stoljeća otkupivši tvrtku 1991. na neviđeno (nalazila se na okupiranom području) za 3,6 milijuna ondašnjih njemačkih maraka. U tvornicu su ušli tek nakon Oluje u kolovozu 1995. i od tada  počinje novi uspon obiteljskog biznisa. Gavrilovići obnavljaju tvornicu, tradicionalni asortiman dopunjuju novim proizvodima, povećavaju količine i ulaze u nove biznise.

Mreža Gavrilović trgovine mala je pa kupuju Dionu, ali i trgovačke lance Merkur na Rabu i  Istracommerce. Mnoge je 2010. iznenadila vijest da sin jedinac, junior Đuro Gavrilović, osim upravljanja obiteljskom tvrtkom preuzima i hrvatsku franšizu za McDonalds. U proteklom razdoblju investirao je u gradnju i redizajn nekoliko objekata McDonalds’a dajući tom lancu brze prehrane moderniji pečat.

Glava obitelji, senior Gavrilović 11. studenoga 2011. napustio je i poziciju predsjednika Nadzornog odbora, povukao se u mirovinu točno 20 godina nakon što je tvrtku vratio obitelji. Ukupno poslovanje nastavili su aktivno voditi junior Đuro i njegova supruga Ivana, koja je Upravu Dione preuzela prošle godine.

Što je presudilo odlukama da se prvo lani zaustavi svježi mesni program, a nedugo potom pokrene rasprodaja Dione ostat će enigma, jer tvrtke ne kotiraju na burzi. U javnost je pušteno tek šturo priopćenje da se vraćaju tradicionalnom biznisu, starijem od tri stoljeća. Senior Gavrilović, koji ne dopušta da ga se naziva ‘tajkunom’, uvijek je isticao da je osmi potomak u obitelji, unatoč visokoj dobi svakodnevno uživa u dvije strasti: vožnji motora i igrama s četvoro  unučadi.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Oni zaradjuju samo na brendu…nemaju niti kooperacije niti vlastite sirovine a čak im je i klaonica zatvorena. Firmom im upravljaju neskolovani polupismeni ljudi. Dugo Su i trajali…

Senior si je čak priustio i.helikopter dok se firma raspada…samo je problem što ako oni.kihnu Petrinja će opustjeti i nestati…zaposlenih u Gavrilu je sve manje

Otkad je Todorić preuzeo PiK ovi su u slobodnom padu. Neki su se prilagodili kao Pivac pa rade robne marke za druge,kao Lidl a Gavrilović to nije htio “da ne obezvrjedi brend” i rezultat je propadanje a upitno je i da Li će opstati jer imaju ogromne kapacitete za sve mizerniju proizvodnju. U Jugi je to bio gigant sa 5000 zaposlenih

koliko se sjećam, dionu su preuzeli gavrilović, vindija i neki drugi domaći proizvođači da bi se oduprli todorićevom šikaniranju.

da je išta normalno u ovoj državi, neki od domaćih trgovaca tipa tommy bi preuzeo dionu još prije 5-6 godina, i imao lanac koji bi sputavao todorićev monopol.

ovako, trgovine se rasprodaju lokalno, a da se neće formirati nacionalni trgovački lanac, a to je čista perverzija – ta u sr hrvatskoj su vladali tržišniji i zapadnjačkiji uvjeti u trgovini nego sada: diona, prehrana, plodine – nitko nije ni pamtio sve trgovačke lance koliko ih je bilo.

a sve zato što su neoboljševici iz hdz-a i sdp-a tvrđi komunisti nego zadnjih pet postava iz sfrj – za sve liniće, bandiće, šukere, čačiće, karamarke i milanoviće opsturiranje tržišnih uvjeta i skriveno dogovaranje s podobnim monopolistima – to je za njih normalno stanje stvari i svijesti.

New Report

Close