Engleski inženjer postaje šef Coca-Cole

Autor: Tomislav Pili , 12. prosinac 2016. u 21:59
James Quincey i Muhtar Kent

Drugi čovjek kompanije James Quincey zamijenit će u svibnju Muhtara Kenta.

Glavni zadaci novog šefa Coca-Cole bit će preustroj portfelja prema pićima s manje šećera te kako odgovoriti na trend da sve veći broj država oporezuje gazirana pića, smatraju američki mediji.

Odluka o kojoj se dugo špekuliralo krajem prošlog tjedna je i potvrđena – izvršni direktor Muhtar Kent nakon osam godina odlazi s čelne pozicije. Naslijedit će ga u svibnju dosadašnji drugi čovjek kompanije, Englez James Quincey koji je u Coca-Coli već dva desetljeća. Odrastao u Birminghamu, Quincey je studirao elektrotehniku u Liverpoolu, a nakon diplome zaposlio se u konzultanskoj kući Bain.

Naime, shvatio je da drugi bolje konstruiraju poluvodiče od njega, a on ima više smisla za biznis, izjavio je za medije. Quincey je najavio da će brže diverzificirati portfelj te da vidi mnoštvo prilika za rast. S druge strane, ostavština Muhtara Kenta – sina turskog diplomata – je stabilizacija i rast na američkom tržištu te proširenje Coca-Coline prisutnosti na inozemnim tržištima.

Pod njegovim vodstvom kompanija je stekla mnoštvo manjih akvizicija. U tom se pogledu izdvaja lanjska kupnja 17 posto udjela u Monster Beverages, vodećem proizvođaču energetskih napitaka. Međutim, investitori nisu pretjerano nagradili Kentov trud. U posljednjih pet godina dionica Coca-Cole na burzi je porasla tek 24 posto, odnosno trećinu rasta koji je ostvario indeks S&P 500.

Komentirajte prvi

New Report

Close