Čovjek koji je Barišiću rekao ‘da’ ipak neće izbjeći zatvor

Autor: Josip Bohutinski/VL , 18. srpanj 2014. u 17:44
Usprkos pogodbi s DORH-om nije uspio izbjeći kaznu zatvora/PIXSELL

U HAC ga je doveo Čačić još u doba Račanove vlade. Preživio je promjenu vlasti, kao i pad Sanadera, no ugovor s vragom na kraju će ipak platiti slobodom.

Josip Sapunar bit će najmanje godinu i tri mjeseca lišen slobode i mora državi vratiti 7,7 milijuna kuna, tako glasi nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda tom bivšem članu uprave Hrvatskih autoceste upetljanog u aferu Fimi medija.

Ali to nije sve. Sapunar je umočen i u aferu Remorker, koja tek treba dobiti sudski epilog pa će onda po svemu sudeći provesti još koju godinicu u zatvoru, a tko zna koliko će u tom slučaju morati vratiti pokredenih milijuna. A moglo je sve biti drugačije, da je negdje polovicom 2006. godine pokupio svoje stvari iz ureda u sjedištu HAC-a u zagrebačkoj Širolinoj ulici i rekao tadašnjem blagajniku HDZ-a, šefu Carine i bliskom prijatelju vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak, Mladenu Barišiću – ne. Legenda kaže da je Barišić nezadovoljan suradnjom HAC-a s tvrtkom njegove prijateljice, sazvao tadašnje članove Uprave Sapunara i Milivoja Mikulića u svima dobro poznati restoran Baltazar, u kojem su HDZ-ovci uglavnom dogovarali svoje mutne poslove, i u društvu resornog ministra Božidara Kalmete jasno im rekao da su smjenjeni. Obojica su se vratila u sjedište HAC-a, već počeli spremati svoje stvari i dok je Mikulić šutke prihvatio tu smjenu ( njemu nije bilo spasa i zbog drugih stvari, ali to nije dio ove priče) Sapunar se nije dao. Uspio je  lobirajući na sve strane sačuvati svoju fotelju, ali morao je "potpisati" naravno, kako to već ide, i ugovor s vragom.

Fimi medija je dobivala milijunske poslove do HAC-a, on je ostao u Upravi HAC-a još nekoliko godina. A na kraju sve je to platio slobodom. Sapunar je inače otkriće Radimira Čačića, koji ga je još za Račanove vlade postavio u upravu HAC-a 2001. godine, a našao ga je u drugoj državnoj tvrtki Autocesti Rijeka-Zagreb gdje je do 1998. godine bio savjetnik glavnog direktora za financije. Iako se kroz medije provlačila informacija, kojoj je sam Sapunar kumovao, da je on doktorirao na glasovitom američkom Harvardu, istina je da je doktorat stekao na Fakultetu političkih znanosti na kojem je tada predavao njegov otac Marko Sapunar.Inače, diplomu iz ekonomije je stekao na jednom sveučilištu u Minesoti. A kako dobro pliva u političkim vodama, iako nije političar pokazalo se nakon promjene vlasti krajem 2003. godine, kad kormilo upravljanja državom pa tako i HAC-om preuzima HDZ.

Sapunar opstaje u upravi HAC-a i tad iako su se kao po špranci nakon svake smjene vlasti smjenjivali "njihovi" kadrovi u upravama javnih tvrtki i postavljali "naši". U Zagreb tada iz Zadra dolazi i Zdravko Livaković, Kalmetina desna ruka koja preuzima pod svoje cestogradnju. Livaković, Sapunar i Mikulić su drmali jedno vrijeme tim sektorom kroz koji su prošle na desetine milijardi kuna, sve do već spomenute sredine 2006. kad su se umješali i drugi igrači koji su htjeli veći dio kolača poput Skladgradnje. Svoju moć preživljavanja Sapunar je upotrijebio i 2009. kad je zbog loše klime u HAC-u Kalmeta  smjenio sve iz Uprave osim njega.

Sapunar je  maknut iz Uprave tek  2010. godine nakon što je završio u pritvoru s drugim članovima uprave HAC-a zbog afere Fimi medija. A prvi je tad iz pritvora izašao baš Sapunar. Znalo se odmah da će on prvi propjevati. Tako je i bilo. Kao što je isto bilo i 2013. kad je uhićen zbog afere Remorker. Opet je on prvi izašao iz pritvora. Jer je najviše pjevao. Neki kažu i previše. Da je neke stvari i izmišljao. Nadao se da će tako se izvuči i da neće završiti u zatvoru. To mu ipak nije uspjelo. A u HAC-u je radio sve donedavno, prvo kao savjetnik uprave, a onda kao kontrolor. Proglašen je tehnološkim viškom. A taj otkaz je dočekao na porodiljnom.

Komentirajte prvi

New Report

Close