Celebrity par doveo 50 mil. eura za termoelektranu u Babinoj Gredi

Autor: Saša Paparella (VLM) , 27. prosinac 2013. u 10:21
Sunčica Lalić i Dragan Jurilj

Bivša manekenka i sportaš karijeru su započeli poslujući s V. Zagorcem, a sada vode tursko -nizozemsko ulaganje u elektranu.

Nakon dužeg izbivanja, u medije se vratio nekadašnji celebrity par, Sunčica Lalić i Dragan Jurilj. Vratili su se, ali ne na iste stranice gdje su bivša manekenka i nekadašnji prvak u borilačkim vještinama nekoć učestalo gostovali- sada se o njima piše u rubrikama o poduzetništvu.

U Babinoj gradi svečano su, u nazočnosti predsjednika RH Ive Josipovića, otvorili radove na gradnji 50 milijuna eura vrijednog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu Viridas Biomass, kapaciteta 9,7 MW, a kojeg gradi tursko- nizozemska korporacija Unit Investment N.V. Tom je prilikom najavljeno otvaranje 200 radnih mjesta, a rečeno je i da će se u Babinoj Gredi proizvoditi polovica potreba za električnom energijom Vukovarsko-srijemske županije.Lijepa je to vijest, no nije na odmet podsjetiti se slične priče iz kolovoza 2010. Tada se Sunčica Lalić pohvalila novinarima da je sa svojim suprugom uključena u projekt gradnje prve hrvatske geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kraj Bjelovara.

 

300milijuna

eura Jurilj je- kako tvrdi- unio u hrvatski turizam

Taj je projekt trebao biti vrijedan 200 milijuna kuna, najavljeno je sudjelovanje Ine i Hepa, no nakon izrade studije isplativosti državne tvrtke izašle su iz projekta. Elektrana je trebala biti puštena u pogon krajem 2012, no ništa od toga nije sagrađeno.U međuvremenu je 2010. babogredski načelnik Josip Krnić potpisao sa tvrtkom Geoen, u vlasništvu Lalićke i Jurilja a specijaliziranom za iskorištavanje geotermalnih potencijala, pismo namjere o korištenju izvorišta termalne vode. Priča je nastavljena- aferom. Hrvatske šume su, naime, prošlog ljeta uputile poziv za kupnju drvne sječke, i to po zanimljivom sistemu da ugovor dobije onaj tko dođe prvi. Tvrtka Sunčice Lalić Uni Viridas na tom je natječaju osvojila posao vrijedan oko 22 milijuna kuna godišnje, a ugovor je sklopljen na 14 godina, čime je osigurana sirovina za najavljenu termoelektranu. 

Elitni turistički projekti 
Medijima je od početka bio zanimljiv pomno odjeven par koji vozi Bentley s registarskim pločicama državice Vanuatu i druži se i posluje za slikovitim likovima. Na suđenju Hrvoju Petraču za otmicu sina generala Vladimira Zagorca, Jurilj se spominjao kao čovjek preko kojega general Zagorec ulaganjem u nekretnine pere sumnjivo stečene milijune. Zato je 2007. dao intervju tjedniku Nacional, objavljen pod nazivom "Zagorec je našoj Princezi zaprijetio smrću"- u naslovu se tako našla i mačka, o kojoj su mediji tih godina uredno pisali. "Sunčica i ja smišljamo projekte a potom nalazimo partnere kojima se svidi naš projekt i koji žele ući kao financijski partneri. Dosad smo kroz naše elitne turističke projekte u Hrvatskoj pokrenuli i u nju doveli više od 300 milijuna eura investicija", izjavio je tada Jurilj, priznajući da je poslovao sa Zagorčevim tvrtkama Hvar građenje i Dubrovačke vile.

 

Jurilj

Svi postupci Vladimira Zagorca ukazivali su na smišljenu namjeru da nas prevari

Zagorčeve prijetnje  
"Nakon što smo osmislili koncept za naš projekt na Hvaru tražili smo konkretnog investitora. Pregovarali smo s jednim stranim fondom te tvrtkom Lapis Textum iza koje su stajali Nikša Kovačević i Bruno Orešar. Kad se pripremao projekt na Hvaru, Orešar nije imao mogućnost objedinjavanja cjelokupnog projekta. Budući da je Zagorec nudio baš to, odlučili smo pristati na njegovu ponudu", prisjetio se u intervjuu Jurilj. Odnosi su, međutim, ubrzo zahladili, pa je Zagorec, rekao je tada Jurilj, "usudio otići toliko daleko da je zaprijetio kako će pucati u našu mačku Princezu bude li za to imao priliku… Svi postupci koji su uslijedili upućivali su na smišljenu namjeru da nas se prevari", rekao je, dodajući kako im je Zagorec samo na Hvaru ostao dužan  desetak milijuna kuna. Od tada, poslovni rezultati poduzetničkog para nisu osobito impresivni- portal Poslovna Hrvatska  povezuje ih sa 20- tak tvrtki, mahom registriranih na zagrebačkoj adresi Gundulićeva 45. Od 15 tvrtki povezanih sa Sunčicom Lalić, mahom registriranih za energetiku, njih desetak je neaktivno, a dvije su blokirane. Slabe znakove života daje samo  Unisol kastelica, tvrtka poznata po donaciji SDP-u. Inače, iz lokalnog HDZ-a u Babinoj Gredi moglo se čuti da je Jurilju pogodovano prilikom natječaja za dobivanje zemljišta.

Loši rezultati
Niti tvrtke povezane s Juriljem nemaju osobite poslovne rezultate. Tako Geo bag, registriran za proizvodnju električne energije, već godinama ima blokiran račun. Potom, Distributivni centar Jastrebarko, koje ima 370,000 kuna preznog duga. Za tu tvrtku nema podataka o poslovanju još od 2010., a i njima je račun u blokadi. Poslovao je i s Antom Prkačinom. Najzanimljivije je društvo okupljeno oko tvrtke Gj M.A, kondor, preko koje je Jurilj povezan s Milanom Mićom Carićem, te s Martinom Pavlović, koja je pak spona prema obitelji Kordić.  vlasnicima Hidrommerca. Sa zagrebačkim odvjetnikom Juricom Reberskim Jurilj je imao tvrtku SD ulaganja. Reberski je također osnivač Adriatic coast development, čija je direktorica Sunčica Lalić. Ima 2,9 milijuna kuna poreznog duga, a osnovala ju je tvrtka iz Wyominga.

Komentari (12)
Pogledajte sve

obrisan mi post gdje sam stavio fotografije trenutnih radova na gradilištu…valjda narušavaju kredibilitet članka

zanimljivo

po čemu su oni celebrity??! nikad čuo za njih [emo_palacd]

sportaš i manekenka. kako je to lijepa kombinacija.spoj blistave inteligencije i ljepote.biomasa je pušionica.

Ma kakav novac stecen sportskom karijerom..on je bio karatist a taman da si najbolji na svijetu u karateu od toga ne možeš zaradit nista jer tu novca nema. Od borilačkih sportova jedino se u boksu i Mma može zaraditi.

New Report

Close