Bankarica ne vjeruje da će HDZ spasiti Hrvatsku

Autor: Saša Paparella , 26. rujan 2014. u 10:46
Martina Dalić/ Patrik Macek/PIXSELL

Odlazak Martine Dalić iz HDZ-a jasan je signal o stanju u stranci.

Odlazak Martine Dalić iz HDZ-a jasan je signal o stanju u stranci, jer ta ekonomistica nije samo autor gospodarskog programa najveće oporbene stranke, već je i jedna od konstanti niza HDZ-ovih vlada.

Njena karijera u izvršnoj vlasti počinje još 1995., u doba vlade premijera Zlatka Mateše; došla je kao asistentica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a već nakon dvije godine postala je pomoćnica ministra financija. Kad je HDZ 2000. izgubio izbore odlazi u PBZ, kod nekadašnjeg HDZ-ovog ministra financija Bože Prke. Nakon HDZ-ovog povratka na vlast 2004., pridružila se Vladi premijera Ive Sanadera  i postaje državni tajnik u ministarstvu financija, a od 2005. preuzima vođenje Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju.

Također je u pregovaračkom timu za pristupanje EU. Nakon četiri godine, vraća se bankarstvu – na poziv Bože Čule 2008. postaje, nakon Marije Šole, predsjednica uprave Partner banke. Već potkraj 2010., ponovno prihvaća poziv iz Banskih dvora- premijerka Jadranka Kosor nudi joj funkciju smijenjenog ministra financija Ivana Šukera, a Dalićka pristaje. Uskoro  njen suprug Niko Dalić ulazi u upravu Ine, a prvotne kritike zbog nepotizma stišavaju se kad se ispostavilo da je riječ o cijenjenom stručnjaku s dugim stažom u toj kompaniji. Ministrica je bila točno godinu dana, jer HDZ 2011. gubi izbore, no Martina Dalić uspijeva ući u Sabor. Izlazak iz Vlade iskoristila je da 2013. doktorira na ekonomskom faultetu u Splitu.

U međuvremenu je HDZ  preuzeo novi predsjednik, Tomislav Karamarko, no iskusna financijašica nema namjeru s njime čekati svoj eventualni četvrti dolazak u ministarstvo. Istupila je iz stranke jer, kako navodi u otvorenom pismu, "HDZ nema odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih obrazaca koji se svode na ponavljanje da je Vlada nesposobna i bavljenje prošlošću. Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu", napisala je Martina  Dalić. Stranci zamjera i odnos prema njenim inicijativama, primjerice uvođenju plaća u javnoj upravi na osnovu stručnosti i rezultata rada. Svojim je istupom navukla gnjev HDZ-ovaca, ali i pojačala očaj građana, suočenih sa činjenicom da ni vlasti niti oporba ne mogu zaustaviti krizu.

Biografija

  • 1967. rođena u Velikoj Gorici kao Martina Štimac
  • 1990. diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
  • 1997. pomoćnica ministra financija 
  • 2000. glavni ekonomist PBZ-a 
  • 2004. državni tajnik u ministarstvu financija
  • 2008. predsjednica uprave Partner banke 
  • 2010. ministrica financija  
  • 2011. ulazi u Sabor na listi HDZ-a

Komentari (21)
Pogledajte sve

da,ali jasan signal odnosa s njenim mentorom- Škegrom

Ma sta je vama ljudi?!?! Zena je notorni karijerista koja se godinama uspinjala po politickoj ljestvici dok nije postala ministrica i to si upisala u biografiju. Kad je procijenila da joj vise ne odgovara biti u HDZ-u koji se transformirao u najgoru nocnu moru od stranke sa glavatim avetima iz proslosti na vodecim pozicijama, naprasno je otisla iz partije kako bi si izgradila image neovisne steucnjakinje. Ma kakva strucnjakinja!, gdje je ona zaradila za kruh na nacin da je ososbno nesto napravila. U Partner Banci je stvarala gubitke, a u PBZ-u bi i moja i vasa baba mogla biti uspjesan menager jer posao ide sam od sebe. Gotovo cijeli zivot je na okruglom pecatu, tj. na proracunu, i sad bi ona kao se htjela ograditi od HDZ-a koji nije u stanju provesti reforme. Pa to se zna vec petnaest godina. Od smrti Tudjmana, HDZ je stranka bez okusa i mirisa, a posebno bez ikakve ekonomske strategije. Pa pogledajte te ljude u vodstvu stranke!! Sto se od njih moze ocekivati!! Samo da se pobrinu za sebe, a za narod i drzavu ih bas briga. (Da ne bi mislili da sam pristran, identicna situacija je i u Kukuriku koaliciji.) Kao da je u vrijeme Jadrane Kosor, kad je bila ministrica, ona provela bilo kakvu vazniju stvar. Samo si je u biografiju upusala da je bila ministrica i sad ceka ponudu neke strane revizorske ili konzultantsje kuce ili banke da to unovci. Ma dajte vise prestanite sa gradjenjem kulta licnosti svake bezvezne osobe koja napusti HDZ. Osim toga, nije ni tajna, Dalicka ima ozbiljne psihicke probleme i lijecila se i u Vrapcu i privatno.


Nije teorija zavjere nego notorna činjenica..muž joj ima možda i najveću plaću u RH (čak i predsjednik Uprave HTa ima 20.000 manje)..ostao je član Uprave nakon dolaska nove vlasti. Pa tip će za taj mandat koji su ga ostavili postati multimilijunas! Ne treba se zavaravati da je to nebitno….naprotiv,to je sva pozadina tog slučaja

Recimo da je. Da li to znači da ono što govori nije istina? Zar sam HDZ u izjavama nije potvrdio ono što ona tvrdi?

Nije teorija zavjere nego notorna činjenica..muž joj ima možda i najveću plaću u RH (čak i predsjednik Uprave HTa ima 20.000 manje)..ostao je član Uprave nakon dolaska nove vlasti. Pa tip će za taj mandat koji su ga ostavili postati multimilijunas! Ne treba se zavaravati da je to nebitno….naprotiv,to je sva pozadina tog slučaja

New Report

Close