Žute pregače promoviraju domaće proizvode

Autor: Božica Babić , 29. srpanj 2013. u 22:00
Velikogoričani smatraju da se ovim projektom konačno potiče i štiti domaća proizvodnja/gorica.hr

Gradska vlast pokazala kako na tržnicama razlikovati poljoprivrednike od prekupaca.

Žute pregače s natpisom "Velikogorički proizvod" nosit će prodavači koji će kupcima na lokalnoj tržnici nuditi isključivo proizvode uzgojene na vlastitom obiteljskom gospodarstvu.

Certifikate koji sadrže ime i adresu proizvođača izdalo je gradsko poglavarstvo, a prva 24 certifikata i nove lako prepoznatljive pregače u petak je velikogoričkim poljoprivrednicima na gradskoj tržnici uručio gradonačelnik Dražen Barišišić. Tako će kupci koji primat daju domaćim proizvodima od sada biti doista sigurni da kupuju voće i povrće, mliječne proizvode, med i jaja proizvedene na obiteljskim gospodarstvima čiji su vlasnici upisani u upisnik poljoprivrednih proizvođača. Ovaj projekt svojevrsnog brendiranja velikogoričkih proizvoda samo je jedna od mjera potpore poljoprivrednicima da razvijaju svoja gospodarstva i opstanu u sve žešćoj tržišnoj utakmici.

Prema istaknutim uvjetima poljoprivrednici smiju prodavati samo proizvode čiji su uzgoj prethodno prijavili kod davanja zahtjeva za certifikat, tko eventualno bude ulovljen u prekršaju gubi pravo na certifikat.  Lista nije konačna, novozainteresiranima će, ističu u gradskoj upravi, biti omogućeno da uz dokaz postojanja vlastite proizvodnje također ishode certifikat. Velikogorička gradska uprava lokalnim poljoprivrednim gospodarstvima nudi više modela potpora. Ove godine moguće ih je dobiti za podizanje plastenika, viših i visokih tunela, sustava navodnjavanja i antifrosta, zatim za sufinanciranje sadnica voća i cvijeća te za uzgoj i održavanje pčelinjih zajednica.

Proizvođači su s velikim zadovoljstvom prihvatili projekt "Velikogorički proizvod" jer smatraju da se njime konačno potiče i štiti domaća proizvodnja. Srećko Šutalo, jedan od najvećih proizvođača na velikogoričkom području, ne krije zadovoljstvo. Projekt certificiranja i posebno kreiranih pregača uz promociju lokalnih proizvoda prekida i sva naklapanja da robu na tržnicama mahom prodaju preprodavači.   

Komentirajte prvi

New Report

Close