Josip Perković bit će izručen Njemačkoj!

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2014. u 14:57
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Na zagrebačkom Županijskom sudu održana je danas sjednica izvanraspravnog vijeća koje je trebalo odlučiti o izručenju bivšeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je odluku da će Josip Perković biti izručen Njemačkoj. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu na ovu odluku vijeća jer smatra da imaju kvalitetne argumente za žalbu, dok je izvanraspravno vijeće zauzelo stav da nije zastupila zastara i da postoji odluka Vrhovnog suda u nekom drugom predmetu pa da ne mogu ići mimo te odluke, javlja Večernji list.

Nobilo je najavio da će nakon odluke Vrhovnog suda, ukoliko ona bude da se Josip Perković izruči Njemjačkoj, da će ići na Ustavni sud.

 Na zagrebačkom Županijskom sudu održana je danas sjednica izvanraspravnog vijeća koje je trebalo odlučiti o izručenju bivšeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, kojeg Njemačka traži zbog navodnog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Vijećem koje je donijelo nepravomoćnu odluku o Perkovićevu izručenju predsjedao je predsjednik Županijskog suda Ivan Tudurić. On je prije pet dana predsjedao i vijećem koje je, suprotno mišljenju suca istrage, zauzelo stajalište da Perković odluku o izručenju može čekati na slobodi, umjesto u Remetincu.

Perković je na sud došao nešto prije 13 sati u pratnji svojeg odvjetnika Ante Nobila koji nije želio davati izjave osim da "očekuje zakonitu odluku suda".

Nobilo je ranije isticao da se njegov branjenik usprotivio izručenju jer postupak pred njemačkim sudom ne ocjenjuje kao "fer suđenje", te smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara.

Također je podsjetio da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko Državno odvjetništvo, te da se Perkovića više ne tereti za organiziranje ubojstva, već samo za pomoć u Đurekovićevu ubojstvu.

Perković je uhićen na Novu godinu kada mu je uručen europski uhidbeni nalog, a nakon policije je odveden u Županijsko državno odvjetništvo gdje se usprotivio izručenju. Slučaj je stoga završio na Županijskom sudu, na čiju se odluku nezadovoljne strane mogu žaliti Vrhovnom sudu.

Nakon što je Perković pušten iz Remetinca Nobilo je izjavio kako je uvjeren da do izručenja ne može doći "jer za to ima nekoliko zakonskih prepreka".

U slučaju da Županijski i Vrhovni sud odluče izručiti Perkovića, najavio je žalbu Ustavnom sudu koja, po mišljenju dijela pravnih stručnajka, odgađa izručenje.

Osim Perkovića, Njemačka traži izručenje njegova bivšeg šefa u Službi državne sigurnosti Zdravka Mustača, o čemu će sutra odlučivati sud u Velikoj Gorici.

Komentari (15)
Pogledajte sve

Milanovic,Josipovic,Pusic,Jovanovic moraju ostro zaprijetit izlaskom iz EU ako se nastavi pritisak Njemacke za izrucenjem nasih domoljuba narocito Josipa Perkovica.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/111393-povijest-nasilja-ante-nobila-teskom-rukom-do-pravde.html

KAZNENA PRIJAVA MILANOVIĆU :

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/111432-kaznena-prijava-milanovicu-vi-ste-opasan-covjek-koji-preko-svoga-biltena-plasira-uznemirujuce-stavove.html

http://www.index.hr/vijesti/clanak/peratovic-vlada-vrsi-skandalozni-pritisak-na-suce-sudjenje-perkovicu-u-hrvatskoj-bilo-bi-najobicnija-farsa/721227.aspx

New Report

Close