Županijski proračuni u cloudu, vidljiva svaka kuna

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 24. travanj 2017. u 22:00
Savjetnica EK u Hrvatskoj Manica Hauptman/D. Višnjić/PIXSELL

Hrvatska zajednica županija predstavila aplikaciju koja omogućuje praćenje svakog potrošenog iznosa na temelju dokumenata od 2014. naovamo i pobrala pohvale EK zbog iskoraka u smjeru odgovornosti i integriteta.

Hrvatska zajednica županija (HZŽ) u ponedjeljak je predstavila aplikaciju Otvoreni proračun, nastalu u sklopu istoimenog projekta koji je okupio sve hrvatske županije i grad Zagreb.

Riječ je o cloud usluzi vizualizacije proračunskih sredstava koja ne iziskuje infrastrukturna ulaganja i čiju implementaciju za svaku županiju iznosom od 10.000 kuna financira HZŽ. "Aplikacija obuhvaća županijske proračunske dokumente od 2014. i predstavlja iskorak u smjeru pametnije uprave", poručili su iz HZŽ-a.  Međimurska županija među prvima je podržala projekt. "Riječ je o sjajnom načinu kako vratiti vjeru u politiku i institucije", poručio je njezin župan Matija Posavec.

Županije su se, prema prošlogodišnjem istraživanju Instituta za javne financije, već pokazale najtransparentnijim jedinicama, a aplikacija je logičan nastavak kazao je  predsjednik HZŽ-a i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. "Vozimo se županijskim cestama, obrazujemo u županijskim školama i liječimo u županijskim bolnicama, a sada možemo i surfati županijskim proračunima", poručio je Pauk.  Da vizualizacija otvorenih proračuna olakšava razumijevanje kompleksnih podataka, slaže se i povjerenica za informiranje Anamarija Musa.

"Vidljiva je svaka potrošena kuna, što može biti motivacija županijama da budu bolje i konkurentnije", kazala je.  Inicijativu HZŽ-a podržava i ekonomska savjetnica Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptman kazavši da je HZŽ učinila značajan iskorak u smjeru odgovornosti, integriteta i povjerenja javne uprave.   Dejan Gambin iz tvrtke COIN koja je razvila aplikaciju napomenuo je da su dostupnije informacije preduvjet za veću političku participaciju građana. Toni Milun, profesor matematike, istaknuo je i da su financijski podaci u ovom obliku interesantni i mladima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close