Županija je Cestama Sisak lani platila 44,2 mil. kuna za radove!?

Autor: Agencija VLM , 15. travanj 2013. u 13:09
Radnici Cesta Sisak; Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tvrtku je županija 2011. prodala za 20 milijuna kuna, što je ocijenjeno uspjehom.

Na ovotjednoj tribini s građanima Siska, Sisačko moslavačka županica Marina Lovrić Merzel proglasila je prodaju Cesta Sisak velikogoričkom tajkunu Željku Žužiću jednim od uspješnijih poteza županijske vlasti, ocijenivši kako je time županijski proračun dobio 20 milijuna kuna, a Ceste Sisak i nakon privatizacije uspješno rade.

Upozorila ih Porezna

No, s druge strane Ceste Sisak pokrenule su postupak predstečajne nagodbe, i to zbog duga državi za neplaćeni PDV. Sredinom ožujka je dug za neplaćeni PDV, nastao od 01. srpnja 2012. godine, iznosio 6 milijuna i 202 tisuće kuna, bez kamata.

Na obvezu pokretanja postupka predstečajne nagodbe Ceste Sisak su u veljači bile upozorene od strane Porezne uprave, a upravo zbog visokog duga za PDV. Kako tvrtka nije uspjela osigurati kredit za pokrivanje tog duga, a on je i dalje rastao, morali su ući u predstečajnu nagodbu.

Prema podacima dostavljenima FINI ukupne nepodmirene obveze Cesta Sisak na dan 18. ožujka iznosile su 28 milijuna kuna.

Ono što je zanimljivo jest da je dug državi s danom 28. lipnja 2012. godine bio 1,283 milijuna kuna te je dogovoren njegov reprogram, a u idućih devet mjeseci stvoren je novi dug za PDV u iznosu od 6,2 milijuna kuna, bez kamata. Tvrtka zapošljava 161 radnika, a iz dostupnih dokumenata vidljivo je da je tvrtka poslovala s dobiti. U odnosu na 2011. godinu ostvarila je lani 20 milijuna kuna više prometa (80,6 u odnosu na 60,9 milijuna kuna 2011. godine). No, pogledamo li strukturu ostvarenih prihoda vidljivo je kako su lani 31,5 milijuna kuna prihoda Ceste Sisak ostvarile od strane Županijskih uprava za ceste, koje su županijska tvrtka. To je gotovo 40 posto ostvarenih prihoda. Dodatnih 12,7 milijuna kuna Ceste Sisak su lani ostvarile kao podizvođači GIP-a Pionir na projektu rekonstrukcije Zapadnoslavonske magistrale. Riječ je o projektu kojeg je financirala županija u ukupnoj vrijednosti od 25 milijuna kuna, od čega je polovica završila na računu Cesta Sisak, koje je ta ista županija prodala.

Osigurali im većinu posla

Dakle, Sisačko-moslavačka županija je tvrtki koju je prodala 2011. za 20 milijuna kuna, samo lani, u jednoj godini, osigurala posla u vrijednosti od 44, 2 milijuna kuna što čini više od 55 posto ukupnog lanjskog prometa tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close