Župan predao kaštelanskim vatrogascima opremu za intervencije na moru

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2015. u 12:07
Foto: http://www.dalmacija.hr

Danas je župan Zlatko Ževrnja DVD-u Kaštel Gomilica novu opremu koja će se koristiti za intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora.

Danas je župan Zlatko Ževrnja DVD-u Kaštel Gomilica novu opremu koja će se koristiti za intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora. Isporučeno im je 300 metara zaštitne plutajuće brane koja se koristi za ograđivanje opasnih tvari, poput ugljikovodika, kako bi se spriječilo njihovo širenje po moru.

Brana je oceanskog tipa, može se koristi na otvorenom moru na valovima višim od metra, a napravljena je od materijala koji su otporni na štetne utjecaje UV zračenja, morske soli ili kemikalija. Osim brane, isporučeno  je i vitlo koje služi za skladištenje i implementaciju te dva kompleta za popravak brane u slučaju da dođe do oštećenja. „Riječ je o vrlo vrijednoj opremi neophodnoj za zaštitu Jadrana.

Ovim morskim putem plove brojni tankeri prema Veneciji, Kopru, Omišlju, Trstu i to je potencijalna opasnost za onečišćenje Jadrana koji je naše neprocjenjivo nacionalno bogatstvo. Moramo ga adekvatno štititi. Međutim, i u trgovačku luku u Splitu uplovljavaju razna plovila, pa je i to jedna opasnost, ali tu su i sva druga plovila koja stižu u turističkoj sezoni. Moramo biti spremni na eventualne incidentne situacije jer je hrvatsko gospodarstvo u najvećem dijelu naslonjeno na turizam“, rekao je župan. 

Ukupna vrijednost projekta koji je prijavljen na EU fondove je 24 milijuna kuna. Uključene su tri države iz prekogranične Jadranske regije, a u projektu je 13 je partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close