Župan Komadina i pročelnica Vahtar Jurković obišli Županijski centar za gospodarenje otpadom

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2015. u 10:20
Thinsktock

Na prostoru PGŽ devet je komunalnih odlagališta od kojih će pet postati reciklažna dvorišta gdje će se sakupljati otpad i odakle će se odvoziti na Marišćinu, a dio otpada iskorištavat će se u samoj reciklažnoj stanici-dvorištu.

U pratnji rukovoditelja Radne jedinice ŽCGO Marišćina Borisa Banića i Damira Filipovića, rukovoditelja postrojenja MBO-a, župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković obišli su postrojenje ŽCGO Marišćina u kojem je jučer započeo probni rad.

Predviđeno trajanje probnog rada postrojenja je osam tjedana. U tom periodu provjerava se proizvodna funkcionalnost postrojenja za mehaničko-biološku obradu. U prva četiri tjedna pokusnog rada vrši se ispitivanje opreme u biološkom dijelu postrojenja, a u drugoj polovici testiranje opreme mehaničkog dijela MBO postrojenja.

Komunalni otpad će se u periodu pokusnog rada prihvaćati i obrađivati u maksimalnoj količini od 200 tona na dan od KD "Čistoća" Rijeka i prema potrebi od KD "Komunalac" Jurdani. Proizvedene količine goriva iz otpada tijekom probnog rada bez naknade će preuzimati tvornica cementa "Holcim" iz Koromačnog.

Prvi moderni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj pokrivat će potrebe stanovnika PGŽ, a njegovim otvaranjem stvaraju se preduvjeti da se saniraju i zatvore sva odlagališta na području županije.

"Napokon smo dočekali probni rad Marišćine. Nadam se i punom pogonu u skoro vrijeme. Otvaranje Marišćine u punom pogonu znači zatvaranje svih dosadašnjih odlagališta, jer su sva ta odlagališta s privremenim dozvolama ili pak bez njih. Novi Centar za zbrinjavanje otpada, prvi takav u Hrvatskoj, predstavlja jedan ispravan način postupanja s otpadom, a ne bacanje otpada u vrtače.Također, to znači obradu i korištenje proizvedene energije. Nadam se da će ovaj probni rad proći bez poteškoća.

Na prostoru PGŽ devet je komunalnih odlagališta od kojih će pet postati reciklažna dvorišta gdje će se sakupljati otpad i odakle će se odvoziti na Marišćinu, a dio otpada iskorištavat će se u samoj reciklažnoj stanici-dvorištu. Nažalost, još uvijek postoji oko 200 divljih deponija. Imali smo akciju Čista županija i sanirali smo skoro sva divlja odlagališta. Apeliram na naše građane da otpad odlažu na primjerenim, zakonom propisanim mjestima", rekao je župan Komadina.

Na pitanje novinara o odnosu sa udrugama za zaštitu okoliša, župan je rekao da je Županija često bila izložena prosvjedima udruga, možda i s pravom, s obzirom na poteškoće projekta. Ali isto tako Županija, kao jedan od partnera, debelo je podmetnula leđa umjesto mnogih, rekao je župan. Problem je bilo primarno odlaganje neobrađenog otpada iz Rijeke u nultu kasetu na istoj lokaciji gdje se gradi moderni pogon za obradu otpada. Takvih problema neće imati ŽCGO Marišćina.

Komentirajte prvi

New Report

Close