Župan Goran Pauk izabran za potpredsjednika Međunarodnog koordinacijskog odbora “Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća”

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2019. u 15:18
FOTO:HZŽ

Jučer je u Palmanovi osnovan Međunarodni koordinacijski odbor i izabrano upravno tijelo transnacionalnog kulturnog dobra “Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća” koji je na Popis svjetske baštine UNESCO-a upisan u srpnju 2017. godine.

Među prisutnim predstavnicima ministarstava kulture Italije, Hrvatske i Crne Gore, gradova Bergama, Peschiera del Garda, Palmanova, Zadar, Kotor te Šibensko-kninske županije, čije se fortifikacijske utvrde nalaze na Popisu svjetske baštine UNESCO-a, bila je i delegacija Šibensko-kninske županije. Uz župana Gorana Pauka u delegaciji Šibensko-kninske županije bile su dr. sc. Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove i mr. sc. Anita Babacic Ajduk, ravnateljica JU Priroda kao predstavnik institucije koja upravlja kulturnim dobrom.

Za predsjednika koordinacijskog odbora izabran je gradonačelnik Palmanove, Francesco Martines, a potpredsjednici su šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić. Izabrani su na mandat od tri godine, prema Memorandumu od zajedničkoj suradnji, a nakon tri godine predsjedavanje Međunarodnim koordinacijskim odborom preuzima Republika Hrvatska.

Zadaća ovog upravnog tijela je koordinirati zajedničke preporuke postavljene od strane UNESCO-a, izradu Planova upravljanja, određivanje prihvatnog kapaciteta posjetitelja za svaku pojedinu lokaciju, te koordinirati provedbu zajedničkih projekata turističke promocije i edukacije djece i odraslih.

„Veselimo se zajedničkoj suradnji, razmjeni iskustava i mogućnostima zajedničke promocije našeg međunarodnog serijskog dobra“, kazao je župan Pauk, nakon što je izvijestio partnere o aktivnostima koje se provode na tvrđavi sv. Nikole.

Slijedeći sastanak svih koordinacijskog odbora zakazan je za rujan ove godine, a u obvezi su sastajati se najmanje jednom godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close