Zoran Milanović: Ništa nismo obećali!

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2012. u 19:10
Zoran Milanović (Foto: Marko Lukunić /PIXSELL)

Danas se navršava godinu dana od pobjede SDP-a i koalicijskih partnera na parlamentarnim izborima. O godini koja je iza njega s premijerom Zoranom Milanovićem ekskluzivno je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Danas se navršava godinu dana od pobjede SDP-a i koalicijskih partnera na parlamentarnim izborima. O godini koja je iza njega s premijerom Zoranom Milanovićem ekskluzivno je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

"Prije godinu dana u izbornoj noći rekli ste, odnosno, poručili Hrvatskoj 'građani od nas puno očekuju, ne smijemo ih iznevjeriti'. Godinu dana poslije, jeste li ih iznevjerili?", upitao ga je Bago.

"Ne. Obećavali nismo ništa. Kad sam rekao 'ne smijemo ih iznevjeriti' zna se na što sam mislio. Dakle, ne smijemo ih prevariti i to nismo učinili, sigurno. Da je teško, teško je, da je neizvjesno, neizvjesno je, ali da imamo šanse i da teškim radom i naporima možemo naprijed i da možemo biti jedna od europskih priča o uspjehu, to možemo", odgovorio je Milanović.

"Logično je da oporba i kritičari, odnosno kritizeri, tako govore. Medutim, što smo mi to propustili učiniti? Uvesti reda u državne financije? Mi smo ga donekle uveli. Mi smo, neće to nitko s oduševljenjem pozdraviti, smanjili po prvi puta proračun. Smanjili deficit za pet milijardi. Radi toga nam je očuvan kreditni rejting, pa je sada opet malo korigiran na negativno, medutim, kada bismo slušali svoje kritičare – propali bismo. Kada bismo slušali samo rejting agencije i njihove naputke, problem je bio druge vrste. Kratkoročno bi nas podržali, dugoročno ne bismo imali rasta. Dakle, ovo je cijelo vrijeme jedna inteligentna vrsta balansiranja u cilju stvaranja pretpostavke da vrlo brzo krenemo. Mi ćemo krenuti", kazao je Milanović za Novu TV.

Komentari (6)
Pogledajte sve

ovaj, zašto mi napadate Zokija

Pa sve kaj su obećali su napravili.

Da li su rekli da je poskupljenje struje zadnje poskupljenje ove godine. I je.

Ova sva poskupljenja idu od 01.01.2013.

Ljudi se drže svojih obećanja.

Poštujem to.[emo_palacg]

Evo što je HDZ-u krivo za pad BDP-a

Tajnik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo očekuje da će BDP u budućem kvartalu pasti 2 do 3 posto (Snimio Nenad Dugi/Cropix)

HDZ je na današnjoj konferenciji za novinare oštro kritizirao rad Vlade u prvoj godini mandata ustvrdivši da vodi pogrešnu ekonomsku politiku zbog koje je pao BDP, porasla nezaposlenost, a investicije izostale.

Na temu Gospodarsko neznanje+porezna agresija=pad BDP-a govorili su tajnik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo i saborski zastupnici Ivan Šuker i Domagoj Ivan Milošević.

Soldo je rekao da je pad bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,9 posto rezultat pogrešnog smjera ekonomske politike koju je Vlada vodila posljednjih godinu dana te je direktna posljedica pada potrošnje stanovništva, izostanka investicija i porezne agresije.

“Politika povećanja poreza, PDV-a, trošarina, cestarina, struje, plina, goriva, grijanja i hrane uz manji dohodak građana nije politika koja će izvući Hrvatsku iz krize”, izjavio je tajnik stranačkog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo.

Drži kako se i u budućem kvartalu može očekivati daljnji pad BDP-a od dva do tri posto.

Soldo je pozvao vladu da odustane od, kako je rekao, “harača na nekretnine” i Prijedloga zakona o porezu na nekretnine, jer će on uništiti i osiromašiti ne samo građane, već će nestati i sektor graditeljstva u Hrvatskoj.

Osvrćući se na godinu dana rada Vlade, Soldo je rekao kako je ona u proteklih godina ostvarila dijalog s građanima putem zavoda za zapošljavanje, a s poduzetnicima i investitorima putem porezne uprave.

Podsjetio je i da je Vlada preuzela državu s 315.000 nezaposlenih dok ih je danas 347.000, što govori o njihovu radu u posljednjih godinu dana.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker rekao je da državni proračuna za 2013. godinu na rashodovnoj strani ne nudi strukturne reforme, a rashodi se žele smanjiti na osnovu potencijalnih dogovora sa socijalnim partnerima.

“S obzirom na to da nema reformi na rashodovnoj strani, onda se prihodovna strana može isključivo oslanjati na novu poreznu presiju. Izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i povećanjem nulte stope PDV-a na pet posto za kruh i mlijeko, bez smanjenja stopa na nekim drugim prehrambenim proizvodima, prihodovna strana se u 2013. želi riješiti novom poreznom presijom”, izjavio je Šuker.

Upozorio je i da je Vlada stalnim napadima na poslodavce i sve one koje bi trebali otvarati nova radna mjesta i investicije dovela do toga da u Hrvatskoj prošle godine nije bilo niti jedne značajnije privatne investicije.

“Rezultat toga je vrlo loša ocjena Hrvatske udruge poslodavaca i kreditne rejting agencije koje su jasno poslale poruku – dali smo vam bianco podršku za 2012. godinu, a niste ništa učinili. Prijedlog proračuna za 2013. godinu vam je izuzetno loš i mi vam šaljemo opomenu”, rekao je Šuker.

Podsjećajući da su u 2011. bili zaustavljeni i preokrenuti svi negativni gospodarski trendovi, saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević smatra da porezna represija i rast poreza neće potaknuti potrošnju niti poduzetnike.

Zastrašujućom smatra poruku ministra financija Slavka Linića da su valjda poduzetnici krivi što nije došlo do rasta BDP-a.

Dodao je da poruke hrvatskih političara prate i strani potencijalni ulagači te da ne može zamisliti što bi se desilo u drugim zemljama kada bi i jedan član vlade za pad BDP-a optužio poduzetnike.

Smatra da vlada sva svoja nastojanja treba usmjeriti na provedbu strukturnih reformi koje se prije svega trebaju odnositi na javnu administraciju, kako bi bila efikasan servis građanima i gospodarstvu te na uspostavu ozbiljne komunikacije sa socijalnim partnerima.

Na novinarski upit kako komentiraju izjavu ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa da je Zakonom o poticanju investicija Hrvatska postala konkurentnije mjesto za investicije, Šuker je odgovorio da se radi o demagogiji.

Crveni se, crveni – Zokijevo lice od srama. Tvrdoglavo tvrdi da nikad ne laže, samo povremeno ne govori istinu. To mi zvuči jako poznato?

Niste nas iznevjerili,niste nas ni prevarili. Vi ste nas unistili,a izgleda da jos uvijek ne mislite stat.

New Report

Close