Znatno je porastao broj zaposlenih kod obveznika kvotnog zapošljavanja

Autor: Borivoje Dokler , 13. lipanj 2018. u 22:00
Sustav kvotnog zapošljavanja pokazuje se kao uspješna mjera Nacionalne strategije/FOTOLIA

Obveznici kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom su poslodavci koji u svojoj tvrtki zapošljavaju najmanje dvadeset radnika.

Sustav kvotnog zapošljavanja propisan je kao jedna od mjera Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. sa zadaćom da se usklade sve politike djelovanja na području zaštite osoba s invaliditetom s dostignutim standardima na globalnoj razini, ali i svim trendovima koji imaju za cilj nastojanje da sva područja života i djelovanja budu otvorena i pristupačna osobama s invaliditetom.

"Obveznici kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom su poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika osim predstavništava stranih osoba, stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, integrativnih i zaštitnih radionica te novoosnovanih poslodavaca u vremenu uvođenja u rad (24 mjeseca od osnivanja). Navedeni poslodavci dužni su na primjerenom radnom mjestu, u primjerenim radnim uvjetima zaposliti osobe s invaliditetom i to u visini od 3% u odnosu na ukupan broj zaposlenih na temelju kojih se utvrđuje kvota, neovisno o djelatnosti koju poslodavac obavlja", ističu iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zamjenska kvota
U prosincu 2016. godine evidentirano je ukupno 9784 zaposlenih osoba s invaliditetom zaposlenih kod 2466 poslodavaca, od čega je 8962 osoba s invaliditetom bilo zaposleno kod obveznika kvotnog zapošljavanja, što je znatno povećanje u odnosu na 2015. godinu. Pozitivni trend nastavlja se i u 2018. godini. Podaci pokazuju kako je u travnju 2018. godine bilo evidentirano ukupno 10.586 zaposlenih osoba s invaliditetom zaposlenih kod 3614 poslodavaca, od čega je 9563 osoba s invaliditetom zaposleno kod obveznika kvotnog zapošljavanja. U Zavodu ističu da je propisan zamjenski način ispunjenja obveze Zamjensku kvotu ako poslodavci nisu u mogućnosti zaposliti osobu s invaliditetom.

 

30 posto

minimalne plaće iznosi novčana naknada obveznicima koji ne ispune obvezu zapošljavanja

"Zamjensku kvotu poslodavci mogu izvršiti zaključenjem jednog ili više ugovora o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja se samozapošljava, zaključenjem jednog ili više ugovora o poslovnoj suradnji sa zaštitnom radionicom i integrativnom radionicom, odnosno trgovačkim društvom, zadrugom ili udrugom u kojima više od polovine radnika čine osobe s invaliditetom ili sklapanjem jednog ili više ugovora o djelu sa studentom s invaliditetom koji ima status redovitog studenta Nadalje, obvezu mogu ispuniti davanjem jedne ili više stipendija za redovno obrazovanje osobama s invaliditetom, dok je ukupna visina navedenih načina ispunjenja zamjenske kvote jednaka najmanje minimalnoj mjesečnoj plaći svake osobe s invaliditetom koju bi poslodavac morao zaposliti unutar propisane kvote.

Preostali načini ispunjenja zamjenske kvote uključuju primanje na obavljanje prakse, utvrđene nastavnim planom, učenike s teškoćama u razvoju ili studente s invaliditetom, s time da se tri praktikanta priznaju kao jedna osoba zaposlena osoba s invaliditetom, primanje na obavljanje prakse rehabilitante u sklopu profesionalne rehabilitacije koju provodi centar za profesionalnu rehabilitaciju, s time da se dva rehabilitanta priznaju kao jedna zaposlena osoba s invaliditetom te primanjem na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa osobe s invaliditetom, s time da se dvije takve osobe priznaju kao jedna zaposlena osoba s invaliditetom", objašnjavaju iz Zavoda.

Radije plaćaju nego zapošljavaju
U odnosu na ukupan broj obveznika zapošljavanja osoba s invaliditetom sustav zamjenskog ispunjenja obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom još uvijek je relativno slabo korišten od strane poslodavaca. Iako se i u ovom pogledu bilježi znatan rast u odnosu na vremensko razdoblje neposredno nakon uvođenja zakonske obveze zapošljavanja.

Tako je u 2016. godini 175 poslodavaca najavilo ispunjenje obveze na zamjenski način uz ukupnu vrijednost ugovora u iznosu od 25.408.963 kuna, dok je u 2017. godini 213 poslodavaca najavilo ispunjenje obveze na zamjenski način uz ukupnu vrijednost ugovora u iznosu od 45.445.623 kuna te se predviđa da će u 2018. godini broj zamjenskih ispunjenja obveze porasti. Obveznici koji ne ispune obvezu niti jednim od navedenih načina, dužni su platiti novčanu naknadu.

Uvažavajući trenutnu gospodarsku situaciju, zakonodavac je iznos naknade značajno umanjio u odnosu na druge države na europskom gospodarskom prostoru, koja iznosi 30% minimalne plaće u Republici Hrvatskoj u odnosu na primjerice 70% minimalne plaće u Republici Sloveniji. Trenutno je evidentirano 7739 obveznika plaćanja naknade. Novčana naknada je supsidijarni način ispunjenja zakonske obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom te uz zamjensku kvotu predstavlja neizravan doprinos za zapošljavanje ove ranjive skupine građana o kojoj država vodi posebnu skrb. 

Komentirajte prvi

New Report

Close