Znate li koliko je domaće građevinarstvo palo od 2008. do 2012.?

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2013. u 10:01
Ilustracija

Pad građevinske aktivnosti očekivano je imao izravan utjecaj na zamjetan broj zaposlenih u ovoj djelatnosti.

Broj izdanih odobrenja za građenje nastavio je padati i tijekom studenog. Prema podacima DZS-a, u studenom je izdano 691 odobrenje za građenje, što je 12 odobrenja manje nego u listopadu,m, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

U odnosu na prošlogodišnji studeni broj izdanih odobrenja za građenje smanjen je za 73 odobrenja (-9,6 posto) od čega je 80 posto odobrenja izdano za gradnju zgrada. Potvrdu nepovoljnih trendova u građevinarstvu očekujemo i po objavi indeksa obujma građevinskih radova za studeni i prosinac što će utjecati i na konačne podatke o bruto dodanoj vrijednosti u ovoj djelatnosti.

Analitičari procjenjuju da je građevinarstvo kumulativno od 2008. do 2012. zabilježilo realan pad od preko 36 posto. Time se udio ove djelatnosti u ukupnoj BDV-u s 8,5 posto spustio ispod 6 posto. Pad građevinske aktivnosti očekivano je imao izravan utjecaj na zamjetan broj zaposlenih u ovoj djelatnosti. U odnosu na listopad prošle godine broj zaposlenih u promatranoj je djelatnosti smanjen za 9,5 posto, dok je u odnosu na studeni 2008. taj broj niži za čak 25 posto (preko 25,5 tisuća zaposlenih).

S obzirom na nastavak negativnih kretanja i očekivani pad indeksa obujma građevinskih radova možemo očekivati i daljnji pad broja zaposlenih u građevinarstvu, zaključuje se u RBA analizi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Krivci su i mnogi veliki građevinari koji su pohlepom nabacili velike dugove na račun cijelog društva,a i financijske institucije koje su kreirale bum cijena…

Građevinarstvo je izvedeni sektor i treba mu pristupiti planski…no puno je teže sa ovolikom omčom dugova oko nogu

New Report

Close