Znanost biznis s tržištem od 4500 školske djece godišnje

N. Bakić, D. Tomašković, I. Šulentić i K. Korlević N. Bakić, D. Tomašković, I. Šulentić i K. Korlević

Hrvatski telekom sa 700.000 kuna podupire edukaciju više od 1300 djece u STEM području.

Višnjanski Znanstveno-edukacijski centar pretendira postati prva škola u Hrvatskoj u kojoj će se znanost predavati djeci na jednak način kao što ih umjetnosti i sportu uče glazbene, teniske i nogometne škole diljem Hrvatske, dakle tijekom cijele godine.

Centar je u srijedu u Zagrebu najavio da će zahvaljujući donaciji Hrvatskog telekoma od 350 tisuća kuna utrostručiti broj polaznika osnovnoškolske dobi na 450 godišnje i izgraditi interdisciplinarni Laboratorij za biologiju, kemiju i astrobiologiju. Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra i osnivač Astronomskog društva Višnjan, kaže da bi znanstvene škole u Hrvatskoj mogle već imati 4500 polaznika godišnje.

"Utrostručit ćemo naš kapacitet i tako zadovoljiti tek dio potreba u Hrvatskoj", kaže Korlević. HT je s jednakim iznosom u sklopu natječaja Zajedno smo jači podupro i prvi Internet of Things (IoT) program u osnovnim školama koji vodi Institut za razvoj i inovativnost mladih. Institucija koju je osnovao investitor Nenad Bakić planira uvesti IoT u 80 osnovnih škola sa 800 učenika.

"Ovo je jezgra suvremenog školskog kurikuluma i naš je plan ovakvim akcijama potaknuti sustav na promjenu nabolje", kaže Bakić. Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a, ističe da kao jedan od ključnih pokretača hrvatske ekonomije žele poduprijeti popularizaciju novih tehnologija i znanosti. "Ulaganje u STEM edukaciju mladih stručnjaka dio je naše dugoročne strategije razvoja", zaključio je Tomašković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve