Znanja s Filozofskog fakulteta su tražena

Autor: Marta Duić , 28. srpanj 2016. u 21:59
Više od 80% anketiranih zaposlenih diplomiranih studenata navodi kako su im za obavljanje posla u određenoj mjeri potrebni znanja i vještina koje su stekli tijekom studija/PIXSELL

Oko 30% diplomiranih studenata obuhvaćenih istraživanjem radi u privatnom sektoru, a oko šest posto u neprofitnom sektoru.

Filozofski fakultet u Zagrebu proveo je istraživanje o radnim karijerama studenata odabranih studijskih grupa koji su diplomirali između 2003. i 2014. godine. Od ukupno 23 odsjeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u projekt je uključeno njih sedam – Odsjek za sociologiju, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Odsjek za germanistiku, Odsjek za romanistiku – studij francuskog jezika i književnosti, Odsjek za povijest umjetnosti, Odsjek za arheologiju te Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju – koji dobro reprezentiraju različite skupine smjerova koji se studiraju na Filozofskom fakultetu.

 

87posto

studenata koji su diplomirali na Filozofskom fakultetu između 2003. i 2014. su zaposleni

Od ukupno identificiranih 3398 studenata koji su zadovoljavali kriterije za ulazak u istraživanje, upitnik je u potpunosti ispunilo 993 ispitanika. "Rezultati dobiveni istraživanjem pokazuju kako na tržištu rada postoji potražnja za znanjima i vještinama koje se stječu na Filozofskom fakultetu te da poslodavci prepoznaju da već studenti viših godina Fakulteta imaju dovoljnu razinu znanja. Također, činjenica da su bivši studenti zaposleni na različitim poslovima pokazuje važnost generičkog znanja koje pruža fakultet", izjavio je voditelj projekta docent Dragan Bagić.

Od gotovo 1000 studenata koji su diplomirali na jednom od sedam odsjeka, 87% njih je u trenutku provođenja istraživanja bilo zaposleno, dok je oko 13% njih bilo nezaposleno. Više od 80% anketiranih zaposlenih diplomiranih studenata navodi kako su im za obavljanje njihovog posla u određenoj mjeri potrebni znanja i vještina koje su stekli tijekom studija. Od tog broja, nešto više od jedne trećine procjenjuje kako taj posao ne bi mogao obavljati netko tko je završio drugi tip obrazovanja. Šest od deset bivših studenata radi u javnom sektoru, i to uglavnom kao nastavnici i profesori te pedagozi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close