Značajno usporavanje potražnje za radom u srpnju

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2018. u 22:00
Potražnja za kuharima na Jadranu niža 6,6%/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Indeks slobodnih radnih mjesta porastao za 10,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, najmanje u 3 godine.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u srpnju je porastao za 10,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najmanji porast u posljednje tri godine i ukazuje na značajno usporavanje potražnje za radom, a što može dolaziti od turističkog sektora jer je primjerice potražnja za konobarima na godišnjoj razini pala za čak 32 posto, objavio je jučer Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). 

"Iako je OVI u srpnju 2018. zabilježio rast od 10,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, radi se o najmanjem porastu u posljednje tri godine, što ukazuje na značajno usporavanje potražnje za radom.

Desezonirane vrijednosti indeksa nude isti zaključak, jer je sezonski prilagođeni indeks u srpnju pao za 11,8 posto, što je najveći pad na mjesečnoj razini u posljednjih 16 mjeseci. Usporavanje može dolaziti iz turističkog sektora, s obzirom da, prema prvim podacima, sezona u srpnju nije ispunila sva očekivanja", navodi se u objavi EIZ-a.

Analitičari EIZ-a pritom zamjećuju kako je potražnja za tradicionalno najtraženijim uslužnim zanimanjima u jadranskim županijama u srpnju 2018. godine u odnosu na srpanj 2017. pala ili stagnira – potražnja za prodavačima je gotovo identična, potražnja za kuharima je pala za 6,6%, dok je potražnja za konobarima pala za čak 32%. Kao kontrast navodi se da središnja Hrvatska bilježi rast potražnje za radom od 13% u odnosu na isti mjesec prošle, ponajprije za zanimanja radnika u proizvodnji, informatičara, frizera i medicinskih sestara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close