Zna s brojkama, od stečaja spasila tvrtku sa 600 ljudi

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 01. listopad 2014. u 17:36
Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca/Goran Kovačić/PIXSELL

Na čelo Tehnomonta došla je s mjesta šefice računovodstva, pa se fokusirala na financije, proizvodnju prepustila struci.

Izbor Gordane Deranje za predsjednicu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) priznanje je, među ostalim, za 15 godina uspješna vođenja tvrtke Tehnomont, koju je potkraj devedesetih uspjela izvući iz sigurna stečaja i već nakon tri godine vodstva popraviti poslovanje, osigurati redovitu isplatu plaća te krenuti s ulaganjem u razvoj.

Marina okosnica
Prebrođena je i aktualna kriza. Tvrtka danas ima 600 zaposlenih, a temeljne djelatnosti su joj brodogradnja, nautički turizam i metaloprerađivačka djelatnost. U prošloj godini prihod grupe bio je 204 milijuna kuna, a dobit je premašila 2,5 milijuna kuna.Poslovanje Tehnomonta najviše se oslanja na rad marine Veruda, koja u okviru djelatnosti nautičkog turizma nudi usluge godišnjeg, mjesečnog i dnevnog veza u moru (630 vezova) i na kopnu (300 vezova) te usluge dizanja i spuštanja plovila, kao i njihovog servisiranja i ugostiteljske usluge.

Brodogradnja se trenutačno temelji na izradi trajekta za posebne namjene i patrolnih brodova, pa tako kompenziraju krizu na tržištu ribarskih brodova, što im je nekada bila osnovna djelatnost, kažu u kompaniji. Trenutačno rade trajekt za engleskog naručitelja, patrolni brod za Gibraltar te radni brod za norveškog kupca. Izvode i investicijske radove izvan Hrvatske, pa tako njihovi radnici rade u nekoliko brodogradilišta u Njemačkoj.Treći aspekt rada grupe je metaloprerađivačka djelatnost, koja se temelji se na izradi čeličnih konstrukcija za građevinarstvo, precesnu industriju i brodogradnju, a dio proizvodnje se, kažu u tvrtki, izvozi u Austriju i Njemačku. Realizirali su i projekt solarnih kolektora koji je, kažu, znatno poboljšan u odnosu na dosadašnje tipove takvih kolektora.

Bez obzira na krizu, tvrtka je uspjela sačuvati stabilnost i pozitivno poslovanje, a kako su sačuvali temeljnu djelatnost i najveći broj zaposlenih, nadaju se da će se stabilan trend nastaviti. U posljednjih pet godina vrijednost dionice kreće se od 100 do 150 kuna, koliko iznosi i njezina zadnja vrijednost od kolovoza, kad se dionicom posljednji put trgovalo. Prilikom nastupa u javnosti Deranja je često isticala kako su joj odlučnost i želja za uspjehom te odličan tim osigurali uspjeh tvrtke.Oni koji je poznaju smatraju je vrhunskom menadžericom. Kako je na čelnu poziciju tvrtke došla s mjesta šefice računovodstva, bila je u samom startu upoznata s financijama, pa se na to područje i fokusirala, a proizvodnju je prepustila struci.

Niz priznanja
Gordana Deranja dobitnica je niza nagrada, među ostalim, dvostruka je dobitnica nagrade Menadžerica godine Hrvatske udruge poslovnih žena te nagrade CROMA-e za menadžericu godine za velika poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close