Zmajlović: Zagreb dobro krenuo u naplatu odvoza otpada, ali može očekivati kazne

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2015. u 15:55
Foto: Borna Filić / Pixsell

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ocijenio je u ponedjeljak da je Grad Zagreb “krenuo u dobrom smjeru”.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ocijenio je u ponedjeljak da je Grad Zagreb "krenuo u dobrom smjeru" s naplatom odvoza komunalnog otpada po količini, no zbog kašnjenja u primjeni Zakona o održivom gospodarenju otpadom može očekivati kazne.

Naplata odvoza komunalnog otpada prema količini u Zagrebu se počela provoditi od 1. ožujka u Mjesnom odboru Horvati (Gradska četvrt Brezovica), a do kraja godine proširit će se na cijeli grad.

Na upit hoće li građani dobiti povrat novca za otpad koji su preplatili jer još uvijek odvoz plaćaju prema površini stambenog prostora umjesto po količini, Zmajlović je rekao da brojni gradovi u Hrvatskoj već sada plaćaju kazne prema inspekcijskim rješenjima.

Na upozorenje da i Zagreb kasni s uvođenjem odvojenog prikupljanja otpada, a za sada ne snosi sankcije, Zmajlović je ustvrdio da neće biti iznimki pa će i Zagreb, ako krši zakon, morati platiti kazne.

Inspekcije će u Zagrebu, kao i u ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj, odraditi svoj posao, no kazne same po sebi neće riješiti problem – cilj nam je što prije implementirati sustav razvrstavanja otpada, dodao je ministar.

Ne možemo odmah nakon uvođenja spremnika ostvariti 50-postotno prikupljanje odvojenog otpada, no trebamo osigurati da u prvoj fazi postotak odvojenog otpada kod nas raste brže od 3,5 posto godišnje, kao što je slučaj u razvijenoj Europi, poručio je Zmajlović.

Smisao je novog sustava da usluga bude što bliža građanima i da ih naplata otpada po količini zbog mogućih ušteda ekonomski motivira da odvajaju otpad, istaknuo je.

Smatra da su građani apsolutno spremni sudjelovati u novom sustavu. To pokazuju sva istraživanja, ljudi to traže, ali odluka je uvijek na čelnicima jedinica lokalne samouprave, kaže Zmajlović.

Podsjetio je na povećanje bespovratnog udjela Fonda za zaštitu okoliša u financiranju takvih projekte na čak 80 posto, tako da financijski problemi pojedinog grada ili općine više ne smiju biti prepreka za što brže uvođenje odvajanja otpada i naplate odvoza po količini.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja ne znam tko tu koga j…, ali izgleda da ćemo mi građani kao i uvijek do sada biti j….. stranka!
Sad se u Zg naplaćuje odvoz po m2. A do kraja godine naplaćivat će se po količini. A to će izgledati ovako: npr. kanta od 120L x 9 lipa + PDV x 3 puta tjedno x 4 tjedna = neka mjesečna cifra. I šta sad ako je kanta prazna? Količina odvezenog otpada je 0 L, ali svejedno dođe račun od 130 kn!? Kakva je to naplata po količini??? Nikakva, obično mazanje očiju, privid da se nešto mijenja, a u stvarnosti se ne mijenja baš ništa. Osim što će kao trebati nabaviti još barem 50 novih kamiona za smeće, da ekipa u gradskoj upravi ponovno uzme proviziju i pinku.

New Report

Close