Zmajlović zabranio branje smilja na otocima

Autor: Marija Crnjak , 26. rujan 2014. u 17:26
Smilje i ulje nakon prerade. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Smilje se ovog ljeta sakupljalo čupanjem cijelih biljaka iz korijena, a ne rezanjem vršnih dijelova biljaka čime se devastirala ne samo vrsta već i njeno stanište.

Ministarstvo zaštite okoliša nakon konzultacija s Državnim zavodom za zaštitu prirode zabranilo je skupljanje smilja i drugog samoniklog bilja na otocima, javljaju iz ureda ministrac Mihaela Zmajlovića

"Ovog ljeta svjedočili smo neprimjerenom načinu skupljanja smilja i samoniklog bilja po obali i posebice po otocima  koji nisu bili  sukladni uvjetima propisanim  rješenjima Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Smilje se sakupljalo čupanjem cijelih biljaka iz korijena, a ne rezanjem vršnih dijelova biljaka čime se devastirala ne samo vrsta već i njeno stanište. Veliki je pritisak bio upravo na otocima gdje su se uočene veće grupe sakupljača koje su dolazile na jedno mjesto, berući sve na što naiđu. Dodatni problem je bio što skupljači nisu tražili suglasnosti vlasnika zemljišta na kojem su sakupljali, što su rješenjem Ministarstva nositelji dopuštenja bili obvezni. Sakupljači su tako ulazili u maslinike, vrtove, rušili su suhozide puštajući stada ovaca van, nanoseći  tako goleme štete vlasnicima zemljišta. Stoga se mijenjaju uvjeti sakupljanja u drugom dijelu sezone, na način da se jesenski dio skupljanja skrati za 45 dana, te da se u cijelosti zabrani branje na otocima", stoji u objavi Ministarstva.

Ministarstvu su se ovog ljeta obratili predstavnici lokalnih vlasti, udruga pčelara te preko medija i akademske zajednice, profesori sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati preliminarnog istraživanja Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ukazali su na  relativno slabu klijavost sjemena smilja u prirodi.   

Navedene uvjete Ministarstvo će propisati rješenjima kojima se djelomično ukidaju prethodno izdana rješenja za sakupljanje smilja. Rješenje o djelomičnom ukidanju biti će dostavljeno svakoj fizičkoj i pravnoj osobi koja je dobila rješenje za sakupljanje smilja u ovoj godini. Ovakav postupak ublažit će pritisak na populaciju smilja, te se u tom smislu radi o zaštiti ekosustave otoka koji su zbog svoje izoliranosti posebno osjetljivi. Od toga će korist imati lokalne zajednice na otocima, jer im nesavjesni sakupljači smilja više neće ulaziti na privatne posjede. Izmijenjena rješenja će dobiti svi koji su tražili i dobili dopuštenje za sakupljanje smilja u 2014. godini, a radi se o ukupno 29 pravnih i fizičkih osoba.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Odlicna odluka. Nakon sto smo regulirali branje sparoga i gljiva sad je i smilje doslo na red. Ocekujem porats BDP od 2% u iducem tromjesecju upravo zbog donosenja ovog pravilnika.

ovo je vjerojatno dobra odluka, koliko god je teško vjerovati da oni takvu mogu donijeti.
nagli rast popularnosti prirodnih pripravaka otvorio je priliku mnogiima da zarade koju kunu branjem bilja. no mnogi su to krenuli raditi s primitivnom logikom “samo da što više nakrkamo” i zadnjih godina počeli realno ugrožavati smilje, a bojim se da bi uskoro još biljnih vrsta moglo na taj način stradati.

Što su bagerom išli u branje kada se ruše suhozidi? Ili je netko zalutao u dvorište nekog guzičara iz ministarstva pa se hitno sastavljaju pravilnici kako pomoći stanovništvu naših prenapučenih otoka da rade i zarađuju još manje nego do sada. Nemaju pametnijeg posla pa se bave ovakvim glupostima. Bilo bi zanimljivije da naprave analizu koliko je novaca zarađeno od naplate branja vrganja i sličnih dosjetki ove vlade.

New Report

Close