Zmajlović: Subvencionirano 440 eko vozila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2014. u 14:34
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Samo u dva dana predano je više od 200 prijava za subvencije pri nabavi ekoloških vozila

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavio je danas rezultate projekta "Vozim ekonomično", kroz koji je s 15,5 milijuna kuna sufinancirana nabava ekološki prihvatljivijih vozila građanima i tvrtkama, a ove je godine subvencionirano više od 440 vozila. Zbog velikog zanimanja građana ta će se akcija nastaviti i iduće godine, najavio je. Na zagrebačkom Jarunu građanima su danas predstavljeni električni automobili kao i ono na hibridni pogon, raznih marki i tipova, a nekim od vlasnika tih vozila ministar Zmajlović uručio je priznanja. Želimo i ovom akcijom potaknuti građane da zajedno mijenjamo svijest o tome koliko je važno sačuvati okoliš, a to možemo učiniti i tako da postupno mijenjamo strukturu voznog parka u Hrvatskoj, rekao je.

Zato je Ministarstvo pokrenulo mjere koje potiču nabavu čistijih vozila i "zeleni javni transport" za gradove i općine, te da koriste energetski učinkovitija vozila, dodao je. Također je inicirano niza propisa, primjerice za trošarine koje su znatno manje za ekološki prihvatljivja vozila. Najavio je i donošenje uredbe koja regulira posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon pri registraciji vozila, a kojom će se uvesti pravedniji sustav naplate sukladno stvarnom stupnju onečišćenja. To će značiti da će više od polovice građana plaćati manji iznos pri registraciji vozila, kazao je Zmajlović. Trebamo potaknuti potražnju i za punionicama vozila na električni pogon kako bi se isplatilo graditi punionice. Javni sektor potičemo da sami grade punionice, i novac za to osiguran je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a nakon toga očekujemo i privatnu inicijativu, rekao je ministar.

Izvijestio je da je ove godine subvencionirano više od 440 vozila, a da je do prošle godine u Hrvatskoj bilo registrirano 13 takvih vozila. Samo u dva dana predano je više od 200 prijava za subvencije pri nabavi ekoloških vozila, dodao je. Ministar je potvrdio kako on privatno vozi takav automobil, no da nabava službenog vozila nije u njegovoj nadležnosti. Zadovoljstvo ovim mjerama izrazio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueler koji je rekao da su ove godine registrirana 53 eletrična vozila i osam hibridnih (plug in vozila). To je jedna kategorija koje je ljudima teže dostupna no ipak su ljudi prepoznali da se isplati kupiti takva vozila i Fond planira i iduće godine nastaviti taj projekt, dodao je.

Snježana Malić Limari, ravnateljica Parka prirode Medvednica najavila je da da će u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode pokrenuti nabavu ekološki prihvatljivijih vozila pod nazivom Zelena linija" namijenjene našim parkovima i županijskim zaštićenim područjima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

fenomenalno politički korektno zamagljivanje očiju javnosti i razbacivanje novaca, tj. trpanje u nečiji džep.

Neka Vlada osigura pristojna primanja građanima tj. neka im podigne standard odnosno mogućnosti zarade pa tek nakon toga neka uvede dodatni porez na stara vozila
Ako se ništa ne promjeni još jedan harač više …

New Report

Close