Zmajlović poništio svoj natječaj za Veliki Brijun jer su mu rekli da je loš

Autor: Marija Crnjak , 08. kolovoz 2013. u 16:20
Plan je obnova zapuštene ponude NP-a Brijuni, što bi obuhvatilo i uređenje golfskoga igrališta/Duško Marušić/PIXSELL

Ponuditelji tvrde da je neozbiljno procijenjena i vrijednost posla. Novi natječaj ministar najavljuje ‘u najkraćem mogućem roku’.

Mjesec dana nakon objave natječaja za usluge savjetnika u pronalasku investitora za Veliki Brijun Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 31. srpnja poništilo je natječaj.

Poništenje je popratilo nevjerojatno obrazloženje ministra Mihaela Zmajlovića: da je naručitelj, točnije upravo njegovo Ministarstvo, odluku o poništenju natječaja donio čim je doznao da je tender pogrešno procijenjen, neusklađen s tržišnom utakmicom… Iako se zapravo slažu s tim ocjenama, ponuditelji koji su se posljednjih mjesec dana ekipirali i prikupljali potrebnu dokumentaciju koja se tražila u natječaju, a dobrim dijelom riječ je o međunarodnim igračima, navedeni potez Ministarstva zaštite okoliša smatraju u najmanju ruku neozbiljnim.

 

3milijuna

kuna bila je vrijednost natječaja koji je poništen

Iako nitko od njih ne želi javno istupati zbog toga jer i dalje žele sudjelovati u projektu, naši sugovornici upozoravaju na to kako upravo propali natječaj pokazuje visoku dozu neznanja i nesposobnosti u provedbi strateških projekata hrvatske Vlade, odnosno pojedinih ministarstava. Ponuditelje također zanima kad će biti objavljen novi tender. U Ministarstvu zaštite okoliša do zaključenja broja nisu nam znali konkretno odgovoriti na to pitanje. Kažu da će natječaj raspisati u "najkraćem mogućem roku sukladno zakonskim mogućnostima".   

'Nejasan i neozbiljan' 
"Bili smo iznenađeni najprije sadržajem natječaja, koji je uistinu bio potpuno nejasan i neozbiljan. Vidjelo se da naručitelj uopće ne zna što zapravo želi. Bilo je stoga gotovo nemoguće udovoljiti natječaju i ekipirati se, no utrošili smo dosta energije da se nekako uspijemo javiti. Dobro je da je ovakav natječaj poništen, no pitanje je i kakav će biti idući. Sumnjamo i u njegovu provedbu zbog nekompetencije pokazane na ovom natječaju", kaže naš sugovornik.Inače, projekt Veliki Brijun odnosi se na revitalizaciju zapuštene turističke ponude Nacionalnog parka Brijuni, što bi trebalo obuhvatiti redizajn hotelske ponude, uređenje golfskoga igrališta i drugih sportsko-rekreacijskih sadržaja, s ciljem razvoja elitnog turizma na Brijunima. Procijenjena vrijednost projekta je oko 300 milijuna eura, a plan je bio da se koncesionar investitor nađe do sredine iduće godine. Usto, kako je najavljivao ministar turizma Darko Lorencin, Veliki Brijun trebao bi pokrenuti i projekt Brijuni Rivijera. Kako bi se za projekt javili samo ozbiljni investitori, ideja je bila angažirati konzultante koji će takve globalne igrače i pronaći te dovesti na Brijune, no Zmajlovićevo ministarstvo okliznulo se na realizaciji. 

Loša procjena 
Tako se u naslovu i jednom dijelu dokumentacije za nadmetanje koju smo dobili na uvid navodi kako se traži savjetnik koji će pronaći investitora (štoviše, s iskustvom transakcija razvojnih turističkih projekata s najmanje dva provedena), u predmetu nabave taj najvažniji zadatak uopće se ne spominje, već se od ponuditelja traži nešto posve drugo. Tako je tim u kojem su trebali biti i pravnici, i financijaši, i arhitekti, morao predati elaborate o konceptu poželjnog korištenja prostora Velikog Brijuna, konceptu razvoja hotelske i povezane ponude uz analizu tržišta, procjenu utjecaja na okoliš te akcijski plan predstavljanja projekta investitorima. Procijenjena vrijednost posla bila je tri milijuna kuna, što je premalo za svaku ozbiljnu potragu koja traje barem šest mjeseci i uključuje mnogo rada i ljudi, kažu nam upućeni.

Nije poznato je li ministra Zmajlovića u međuvremenu netko brifirao o svim propustima, na što upućuje njegovo obrazloženje uz poništenje natječaja. U njemu se navodi kako je "prije isteka roka za dostavu ponuda (12. kolovoza op. a), javni naručitelj saznao za činjenice koje ukazuju na neusklađenost naziva predmeta nabave, opisa predmeta nabave te samim time i procijenjene vrijednosti nabave. Iz toga proizlazi potreba za izradom nove dokumentacije za nadmetanje, koja će osigurati ravnopravno tržišno natjecanje," kaže u obrazloženju ministar, ali ne objašnjava od koga je doznao za vlastiti propust. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

upucaj se krelac[emo_bijesan]koji ministar i njegova nesposobna klika[emo_bijesan]

mislim da su strelice kritike ovaj put promašile, priznati grešku i učiniti korektivne korake čim se greška otkrije potezi su iznad tipične razine ove vlade.

tipični nesposobnjaković sdp-hns ne bi poduzeo ama baš ništa, nego bi čekao da državna komisija za javnu nabavu poništi natječaj, ili da razjareni ponuditelji pošalju neku žalbu ek-u, što bi trajalo sve zajedno najmanje godinu dana. uglavnom, išao/la bi linijom manjeg otpora bez obzira na to kakva šteta bi nastala.

no sami taj natječaj pokazuje kako je g-upa ta koncepcija koju su nametnuli čačić ili neka slična neznalica. oni su trebali angažirati vanjsku tvrtku specijaliziranu za projektni menadžment da im organizira i vodi tender, na osnovi koncepcije koju zadaju, a ponuđači bi se sami javljali, umjesto da “vabe” ponuđače.

cijela ideja traženja ponuđača umjesto raspisivanja kvalitetnog natječaja proizišla je iz vječite želje boljševika da izbjegnu tržišnu utakmicu i da posao probaju dogovorit s nekim iza kulisa, to je valjda jedino što ih uopće motivira da se bave politikom, da ne mogu muljati ne bi ni bili tipični hrvatski političari.

Tko će uložiti svoju lovu u zemlju sa kojom vladaju luzeri i nesposobnjakovići.Svi dugoročni projekti do sada su na klimavim nogama,ova vlast je nešto što je gore od nekadašnjeg tifusa i kolere…… [emo_palacd][emo_palacd][emo_palacd]

Stvarno su optimisti ako misle da će netko uložiti 300 milijuna € u turistički projekt u zemlji u kojoj sezona traje 2 mjeseca (plus nešto sitno oko Nove godine, Uskrsa i lipanjska predsezona). Pa taj bi čekao povrat investicije 50 godina. Razočarat će se vlada kao što se razočarala kad su joj jučer konzultanti procijenili vrijednost Croatia osiguranja puno ispod iznosa koji su se nadali dobiti. Ne želim lupat napamet brojke, ali mislim da je 300 milijuna € za ovo pretjerano, kao što je pretjerana i vrijednost obnove maksimirskog stadiona od strane Alpine Bau koja se nekad spominjala u iznosu od 5 mlrd. kn, iznos nizinske pruge od 3 mlrd. kn, iznos “štete” zbog tvornice glinice u Obrovcu od 1 mlrd. $, projekt “Zagreb na Savi” u iznosu od nekoliko mlrd kn., projekt ukopavanja zagrebačke željezničke pruge pod zemlju s jednog na drugi kraj grada tako da ista ne presijeca više grad u iznosu od tko zna koliko mlrd. kn… Doduše, uvijek postoji mogućnost da se nađe neki šeik koji baš želi izgubit pare, kao i pri kupnji nogometnih klubova, a ako se to dogodi onda super. Ali ne bih se kladio na to.

New Report

Close