Zmajlović: Nema više ekstra profita na teret građana

Autor: Marko Biočina , 27. ožujak 2014. u 17:42
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Vlada je danas dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi vreća za transport ambalaže a ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je da je to posljednji puta da se vreće kupuju jer su reforme provedene i nema više ekstra profita na teret građana.

Vlada je danas dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi vreća za transport ambalaže a ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je da je to posljednji puta da se vreće kupuju jer su reforme provedene i nema više ekstra profita na teret građana.

Vlada je danas, naime, dala suglasnost na Odluku Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sklapanje ugovora vrijednog gotovo 13 milijuna kuna o nabavi LDPE vreća s logom Fonda za PET, Al/Fe i stakleni ambalažni otpad i sigurnosnih vezica. Suglasnost Vlada je bila potrebna jer je vrijednost posla veća od 10 milijuna kuna. Kao najpovoljnijeg ponuditelja na natječaju Fond je odabrao trgovačko društvo Drava International d.o.o. iz Osijeka no zanimljivo je da je kao i svaki puta dosad Drava International ujedno i jedini ponuditelj na natječaju.

Čemu služe vreće s vezicama? Da se u njima transportira otpadna ambalaža, PET boce, metalna ambalaža i staklo od dućana u kojem su ju građani predali do oporabitelja. Za PET ambalažu, to je – Drava International.

Da će se vreće ukinuti odnosno smanjiti na nužni minimum Zmajlović je najavio pred otprilike mjesec dana kad je predstavio reformu sustava ambalažnog otpada. Osim što se postepeno ukidaju vreće, značajno su podignute cijene po kojima oporabitelji, pa tako i Drava International otkupljuju sirovinu od Fonda. Primjerice, PET se umjesto po 720kn/toni od 1.3. može kupiti za 1.490 kn/toni. Otkupna cijena metalne ambalaže podignuta je s 1.37 na 4.160 kn po toni a staklo s 29 na 126 kuna za tonu. Na taj način znatno je smanjen profit koji su pojedine tvrtke proteklih godina ostvarivale temeljem prikupljanja ambalaže, a koji se financirao iz naknada koje građani plaćaju kupovanjem proizvoda pakiranih u takvoj amabalaži. No, cijena i vreće samo su dio problema koji su obuhvaćeni reformom.

Reforma koju je najavio pred mjesec dana podrazumijeva automatizaciju sustava, uvođenje automatskih brojača na sva prodajna mjesta na kojima se ambalaža preuzima a koja imaju minimalni prostor za smještanje automata. Time se transport prestaje vezati uz 13 milijuna kuna vrijedne vreće u kojima se prevozi zrak – neprešane boce. Zmajlović je i danas na Vladi poručio da se tom reformom omogućuje "poštena zarada tvrtkama koje se bave prikupljanjem otpada, a ne ekstra profit na teret građana". "Interesi i pritisci su veliki, ali to nas neće pokolebati da niti spriječiti da se uvede red i omogući pošteni rad i poštena zarada", poručio je Zmajlović, a premijer Milanović dodao kako "lopovluku treba stati na rep". 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close