Zmajlović, Müller i Novosel predivan jaskanski Perivoj obišli na novim e-biciklima

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2015. u 13:12
Thinkstocck

Osim nabave električnih bicikala, u Jastrebarskom se provode i energetske obnove obiteljskih kuća, izgrađen je niskoenergetski vrtić „Radost“, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište te je u tijeku i uređenje Perivoja dvorca Erdödy.

Povodom nadolazećeg Europskog tjedna mobilnosti, u Gradu Jastrebarskom 12. rujna 2015. predstavljeni su novi javni gradski električni bicikli na kojima su prvu vožnju, kroz predivan novouređeni jaskanski Perivoj, odradili ministar zaštite, okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Müller, i domaćin gradonačelnik Grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel. Ovom su prilikom posjetiteljima i prezentirani brojni projekti koje Jastrebarsko provodi na području energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i prirode, a Ministar Zmajlović ujedno je i najavio i nove poticaje za kupnju električnih i hibridnih vozila.

„U dvije akcije koje smo do sada proveli odobreno je gotovo 34 milijuna kuna poticaja za kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. Zbog velikog zanimanja građana i tvrtki odlučili smo ponoviti akciju. Od 23. rujna građani i tvrtke moći će ponovno kupovati električna i hibridna vozila uz bespovratne državne poticaje. Osigurali smo ukupno 7,5 milijuna kuna poticaja od čega je 5,5 milijuna kuna namijenjeno za građane, a 2 milijuna kuna za tvrtke“ – najavio je ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, danas u Jastrebarskom.

Projekt se provodi u skladu sa Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti RH za razdoblje od 2014. do 2016. i u skladu sa EU ciljevima smanjenja stakleničkih plinova. Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka.

„Poticaji iznose do 40% vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug-in vozila, a do 30.000 kuna za hibridna vozila. Također, od ove godine se sufinancira kupnja električnih skutera, motocikla i četverocikala za koje se mogu dobiti poticaji od 7.500 do 30.000 kuna. Tvrtke mogu dobiti do 700.000 kuna“ – istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Müller.

Osim sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila potiče se i čistiji javni transport te se provode projekti eko vožnje. Među projektima energetske učinkovitosti u prometu je i sufinanciranje nabave javnih električnih bicikala u gradovima i općinama, što je ’’iskoristio’’ i Grad Jastrebarsko nabavivši tako 15 električnih bicikala koje će moći koristiti stanovnici i posjetitelji. Vrijednost projekta je 225.000 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao ga je sa 90.000 kuna.

Osim nabave električnih bicikala, u Jastrebarskom se provode i energetske obnove obiteljskih kuća, izgrađen je niskoenergetski vrtić „Radost“, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište te je u tijeku i uređenje Perivoja dvorca Erdödy.

Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 16,3 milijuna kuna, a Fond ih je sufinancirao sa 4,5 milijuna kuna.„Ovakvim projektima osiguravamo čišći okoliš, štedimo energiju te osiguravamo veću kvalitetu života našim građanima i budućnosti našoj djeci. Zahvaljujem ministru Zmajloviću i direktoru Mülleru na suradnji i osiguranim sredstvima za njihovu realizaciju“ – rekao je Gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel.

No to nije sve. Početkom mjeseca studenog, u gradsku tvrtku Vode Jastrebarsko d.o.o. stići će 5 električnih vozila ukupne vrijednosti oko milijun kuna, sufinanciranih od strane Fonda sa po 70 tisuća svaki, pa će tako korištenjem istih djelatnici znatno uštedjeti i doprinijeti čišćem jaskanskom okolišu.

Za kraj, nakon što su Ministar, Direktor i Gradonačelnik testirali nove jaskanske električne bicikle razgledavši pritom kako teku radovi uređenja na već ionako predivnom Perivoju Erdödy, električne bicikle i automobile mogli su provozati svi zainteresirani posjetitelji. Ovom je prilikom u Perivoju organizirana i predstava za mališane – Ozonko te su najmlađima podijeljeni i prigodni pokloni, što je ovu već polako jesensku subotu učinilo zaista posebnom.

Komentirajte prvi

New Report

Close