Zmajlović i Mueller: Fond će provoditi program energetske obnove kuća jer jedinice lokalne samouprave nisu zadovoljile

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2015. u 16:29
Mihael Zmajlović. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Velikom intresu za obnovu višestambenih zgrada trebala bi pomoći i nova zakonska odredba jer više nije potrebna suglasnost svih suvlasnika, nego većine njih.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller upozorili su u Koprivnici na tribini o programu energetske obnove kuća da više od 50 posto jedinica lokalne samouprave svojim građanima nije omogućilo da se jave na natječaj te da je od 160 milijuna kuna osiguranih za obnovu šest tisuća kuća iskorišten novac za obnovu samo njih tisuću pa će od ove godine program provoditi taj fond.

Svrha projekta vrijednog 600 milijuna kuna jest povećati energetsku učinkovitost, čime se čuva okoliš i smanjuje potrošnja energije i poboljšava kvaliteta stanovanja te se angažiraju obrtnici koji će izvoditi potrebne radove. Kako je rekao ministar Zmajlović, u energetskoj obnovi obiteljskih kuća oslanjali su se na općine, gradove i županije te su uočili određene probleme zbog kojih svi zainteresirani nisu mogli do nepovratnog novca.

Više od 50 posto jedinica lokalne samouprave svojim građanima nije omogućilo javljanje na taj natječaj. Od 160 milijuna kuna osiguranih za obnovu šest tisuća kuća iskorišten je novac samo za njih tisuću. Upravo zato od ove godine program je centraliziran i provodit će ga Fond za zaštitu okoliša. Povećat ćemo financijska sredstva i kapacitete te kao cilj postaviti 10.000 obnovljenih kuća u 2015., najavio je Zmajlović.

Velikom intresu za obnovu višestambenih zgrada trebala bi pomoći i nova zakonska odredba jer više nije potrebna suglasnost svih suvlasnika, nego većine njih.

Program će se provoditi i za komercijalne objekte u turizmu, a u njemu su i javne zgrade – škole, vrtići, društveni domovi i ostali objekti kojima se koristi lokalna uprava i samouprava.

Na pitanje mogu li na nepovratna financijska sredstva računati hoteli kojima su opraštani dugovi, Mueller je odgovorio da porezni dužnici i oni s nesređenim obvezama nisu ciljna skupina Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministar Zmajlović podsjetio je kako je prošle godine taj fond isplatio pola milijarde kuna za nabavu opreme "koja je u funkciji primarne selekcije" – kamiona, kanta i kontejnera te za reciklažna dvorišta. "To je iznos koji dvostruko premašuje sva ulaganja u takvu opremu u svih osam godina prije i mjera će sigurno u kratko vrijeme pokazati rezultat, no treba je pratiti i odgovarajuća edukacija stanovništva", upozorio je.

Zmajlović je spomenuo i regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornicu, u Koprivničkom Ivancu, strateški projekt Vlade za četiri županije.

Raspisan je natječaj za radove i osiguran je novac iz EU, tako da je nastavak u rukama tvrtke Piškornica d.o.o., rekao je ministar.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Mueller i sanacijska upraviteljica koprivničke bolnice Sandra Sinjeri potpisali su danas ugovor o zamjeni dijela stolarije te ustanove. Ukupan iznos je 375.000 kuna, od čega će taj fond podmiriti najviše 40 posto opravdanih troškova, to jest, kako u bolnici očekuju, 146.000 kuna. Razliku će podmiriti Koprivničko-križevačka županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close