Građani nisu problem u odvojenom prikupljanju otpada, nego čelnici lokalnih vlasti

Autor: Ante Pavić , 27. veljača 2015. u 12:18
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

‘Bitna je i pristupačnost jer nije motivirajuće da građani moraju hodati tisuću i pol metara kako bi bacili stari papir’, naveo je primjer Zmajlović.

Ministar zaštite i prirode Mihael Zmajlović izjavio je prilikom intervjua pred brojnom publikom dvorane pulskog Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ koji se održao u sklopu manifestacije Poslovni uzlet u organizaciji Poslovnog dnevnika, da istraživanja Ministarstva pokazuju da građani nisu problem u odvojenom prikupljanju otpada, nego čelnici lokalnih vlasti od kojih neki svojim građanima ne pružaju dovoljno informacija. „Bitna je i pristupačnost jer nije motivirajuće da građani moraju hodati tisuću i pol metara kako bi bacili stari papir“, naveo je primjer Zmajlović. Kazao je da je Ministarstvo preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  prošle godine uložilo preko pola milijarde kuna u nabavku opreme i infrastrukturu koja bi trebala omogućiti učinkovito  gospodarenje otpadom u gradovima i županijama. „To je prvi stup naše strategije, a drugi stup čini informiranje i edukacija građana koju moraju pružiti lokalne vlasti. Glavni motivator građanima u odvajanju otpada ne bi trebao biti ekonomske prirode, nego odgovornost prema društvu“, kazao je Zmajlović.

Iako se Hrvatska u gospodarenju otpadom želi ugledati na naprednije zemlje Europske unije, treba ipak tražiti efikasna, ali jeftinija rješenje. „Koliko god bi htjeli ići većim koracima, moramo priznati da ne možemo to učiniti poput Austrije jer nam je BDP značajno manji, ali možemo imati jednako kvalitetna rješenja“, kazao je Zmajlović. Stoga je naglasio da prilikom troškova treba naći balans da se ne bi dogodilo da građani plaćaju krajnju cijenu, upozorivši da i građani moraju biti svjesni da se gospodarenjem otpadom stvara nova vrijednost i nova radna mjesta. Riječ je, podsjetio je Zmajlović, o takozvanoj kružnoj ekonomiji koja se temelji na kvalitetnom gospodarenju otpadom kao resursom i izvorom energije. „Efikasnim gospodarenjem otpadom koristimo manje resurse iz prirode te potičemo otvaranje novih radnih mjesta“, objasnio je Zmajlović.

 

Hrvatski problem u gospodarenju otpadom je što postoji deficit u znanju. Pojedini fakulteti imaju, doduše, nekoliko katedri, ali nedostaje multidisciplinarni pristup. „Na tim znanjima treba raditi i zato potičemo fakultete da otvaraju katedre o gospodarenju otpadom“, istaknuo je Zmajlović.

 Okupljenim poduzetnicima poručio je da procedura za poticaje u energetskoj obnovi zgrada nije komplicirana i pozvao ih da se jave Fondu za poticajna sredstva koji mogu dosezati i do 80 posto vrijednosti ukupne investicije. „Sredstva su uvijek ograničena za određenu godinu pa treba biti brz nakon javnog poziva za sredstva“, pozvao je Zmajlović. Kada je riječ o energetskoj učinkovitosti u prometu, naglasio je da Ministarstvo ima dva cilja. Prvi cilj je što kvalitetniji zrak što se postiže kroz mjere poticanja lokalnih samouprava, a drugi je smanjenje emisije štetnih plinova i potrošnje goriva. Na izravno pitanje o većem uključivanju domaćih proizvoda u akcije Ministarstva, kazao je da se domaći proizvođači ne smiju izravno poticati zbog pravila Europske unije. Ministarstvo, rekao je, može ipak neizravno poticati domaću industriju, poput proizvođača električnih vozila. „Bez naših poticaja oni ne bi mogli za tržište. Naravno, bit će uvijek uvoza takvih vozila, ali i domaći proizvođači mogu naći svoje mjesto“, naglasio je Zmajlović. 

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lokalni ispolitizirani šerifi su najveća kočnica napretku države.

New Report

Close