Živković: Treba vidjeti jesu li Lovrić Merzel kršena ljudska prava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2014. u 08:26
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Izvanraspravno vijeće je odbacilo i žalbu Uskoka, koji je osporavao raniju odluku da se suosumnjičeni Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu Hitne pomoći, uz jamstvo može braniti sa slobode.

Odvjetnik pritvorene sisačko-moslavačke županice najavio je kako će, nakon što prouči odluku kojom je odbijen zahtjev da se Marini Lovrić Merzel ukine istražni zatvor, razmotriti je li u ovom slučaju došlo do mogućih kršenja ljudskih prava.

"Tek moram podignuti odluku i pročitati je, a potom ću vidjeti postoji li nešto što bi ukazivalo na moguće povrede Ustava i ljudskih prava i u tom se smislu obratiti Ustavnom sudu", izjavio je Živković nakon što je doznao da je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo njegovu žalbu na raniju odluku da se županici odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Podsjetio je da i dalje očekuje sudsku odluku o žalbi na rješenje o provođenju istrage, posebno u odnosu na procjenu zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku za koju su Ministarstvo financija i Porezna uprava u međuvremenu, suprotno Uskoku, ustvrdili da nije precijenjena.

"Ako je sustav utvrdio da je to cifra koja je relevantna, onda mislim da jedan vještak ne može biti relevantniji od tri procjene i tri revizije od strane Ministarstva financija", kazao je Živković.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je odlukom izvanraspravnog vijeća otpao tek dio svjedoka, ali da za županicu i dalje postoji opasnost od utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela.

Osim argumenata obrane izvanraspravno vijeće je odbacilo i žalbu Uskoka, koji je osporavao raniju odluku da se suosumnjičeni Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu Hitne pomoći, uz jamstvo može braniti sa slobode.

Popec bi tako iz Remetinca trebao izaći kada se provede procedura upisa nekretnina kojima jamči da na slobodi neće utjecati na svjedoke, a iza rešetaka će uz županicu ostati treći osumnjičenik, vlasnik tvrtke IGM Turopolje i predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak.

Nadopunu odbijene žalbe Živković je podnio nakon što su u četvrtak zamjenik ministra financija i šefica Porezne uprave izjavili da je pri kupnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku sve bilo prema zakonu te da je sisačka Porezna uprava točno procijenila nekretninu.

Porezna uprava u Sisku procijenila je vrijednost sporne zgrade na 10 milijuna kuna, a Uskok tvrdi da je zgrada, koju je Merzel kupila za 9,8 milijuna kuna, preplaćena i to za čak 4,2 milijuna kuna.

Osim preplaćivanja zgrade SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu Uskok sumnjiči i da je šest milijuna kuna nezakonito potrošila na savjetnike, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i tako županiju oštetila za još 200 tisuća kuna. Ukupna šteta za koju je sumnjiče veća je od 10,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close