Žitarice u Afriku

Autor: Ivana Barišić/VLM , 27. listopad 2013. u 22:00
Za svaki izvezeni kilogram u susjednoj Mađarskoj odmah im je plaćeno 2,20 kuna

Za svaki izvezeni kilogram u susjednoj Mađarskoj odmah im je plaćeno 2,20 kuna.

Nakon ovogodišnjeg suncokreta, baranjski poljoprivrednici izvest će i iduću žetvu.

Snage je u odrađenom poslu udružilo sedam obiteljsko – poljoprivrednih gospodarstava s ukupno 500 hektara površina s kojih su skinuli oko 1500 tona suncokreta. Za svaki izvezeni kilogram u susjednoj Mađarskoj odmah im je plaćeno 2,20 kuna.Reagiralo je domaće tržište pa je cijena suncokreta skočila i u Hrvatskoj na dvije kune jer su vidjeli da roba "curi" van – kaže Petar Pranjić, predsjednik Udruge "Baranjska brazda".Nova destinacija njihovih poljoprivrednih proizvoda trebale bi biti zemlje trećega svijeta.

U njih će, bez posrednika, izvesti pšenicu. Za takav je iskorak, načelno je dogovoreno, spremno oko 15 baranjskih ratara. Transport robe im nije problem jer imaju i svoje kamione. U pregovorima smo kako bismo preskočili sve karike u lancu gdje gubimo novac, odnosno zaradu. Zato se organiziramo da iz luke u Rijeci, uz pomoć špeditera, napunimo brod žitaricama koje će se izvesti u afričke zemlje. Zahtjeva se između 10.000 i 20.000 tona robe, što smo spremni osigurati. Najniža cijena koju trebamo dobiti za kilogram pšenice je 1,70 kuna – najavljuje Pranjić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Seljaci otkrili toplu vodu!

Baš čudno jer poznato je da proizvodimo najskuplje žitarice na svijetu. Koliko sam čuo, pravne osobe su već izvezle oko 40% ovogodišnjeg uroda pšenice, a šleperi i dalje idu konvojem prema jugu. I još ake se ti beskrupulozni seljaci umiješaju, eto nama argentinskog čuda.
[emo_zloban]

New Report

Close