Žig ZelEn na određenom proizvodu garancija je kako je za njegovu proizvodnju korištena zelena električna energije

Autor: Marko Biočina , 25. veljača 2014. u 13:48
Tina Jakaša, direktorica tvrtke HEP Opskrba

Prošle godine su HEP-ove elektrane proizvele 8 teravatsati certificirane zelene energije. U kontekstu ukupnog HEP-ovog energetskog miksa to ispada više od 45 posto.

Potražnja za čistom, zelenom energijom neosporno je tržišni trend koji će tijekom narednih desetljeća rasti, a da idu u skladu s svjetskim trendovima pokazali su u Hrvatskoj elektroprivredi.

HEP Opskrba tako je nadavno predstavila ZelEn, inovativni proizvod namijenjen onim kupcima koji žele kupovati zelenu energiju. Direktorica tvrtke Tina Jakaša u razgovoru za Poslovni dnevnik govori o ZelEnu, klijentima kojima je namijenjen i koristima koje mogu ostvariti.

Što je to ZelEn?
ZelEn je novi proizvod HEP Opskrbe, koji je namijenjen svim zainteresiranim kupcima električne energije koji imaju godišnju potrošnju veću od 1GWh. Naziv ZelEn kombinacija je riječi Zelena Energija, što je ujedno i osnovna sastavnica proizvoda – električna energija dobivena iz obnovljivih izvora. Dakle, radi se o energiji čije je porijeklo verificirano i kupci po prvi put na našem tržištu mogu biti sigurni da kupuju baš takvu zelenu energiju

Od kuda potječe ta energija i kako kupci mogu biti sigurni da se radi o čistoj energiji?
Radi se o energiji koja se proizvodi u HEP-ovim hidroelektranama koje su certificirane od strane renomirane njemačke kompanije TUV SUD. Takav certifikat predstavlja svojevrsni vrijednosni papir i jamči da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena upravo iz obnovljivih izvora. 

Kako funkcinira proces certifikacije?
Dakle, njemačka kompanija pod vrlo strogim procedurama i standardima vrši kontrolu proizvodnje i prodaje energije koju proizvodimo. Pojednostavljeno rečeno, sva energija koju proizvedu naše hidroelektrane upisuje se u jedan europski registar, a onda kad se prodaje, iz tog registra se briše. Na taj način osigurava se to da ne možemo prodati više nego što proizvodimo i eliminira se mogućnost bilo kakve manipulacije s dostupnim količinama zelene energije. U sklopu cijele cerifikacijske sheme, mi smo obvezni svaki ugovor s kupcima ZelEna sklapati i na njemačkom i onda taj primjerak slati na kontrolu u TUV SUD. Temeljem toga oni imaju uvid u količine energije koje prodajemo i onda kupcu izdaju certifikat.

To znači da vi faktički prodajete udjel unutar svoje bilance?
Da, ali samo one koja je certificirana. Svi opskrbljivači obvezni su otkupljivati udio iz poticane proizvodnje obnovljivih izvora, poput vjetroelektrana ili solarnih elektrana, u skladu sa svojim tržišnim udjelom. No, kako taj dio proizvodnje nije certificiran, on ne ulazi u ove količine.  

Je li moguće da kupac traži energiju iz specifičnog izvora ili čak specifične elektrane?
Da, takva mogućnost postoji. Dakle, na certifikatu kojeg kupac dobije postoji mogućnost da se naznači iz koje elektrane dolazi kupljena energija.  

Koliko ove godine imate raspoložive zelene energije za prodaju?
Prošle godine su HEP-ove elektrane proizvele 8 teravatsati certificirane zelene energije. Ako se to stavi u kontekst ukupnog HEP-ovog energetskog miksa to ispada više od 45 posto. Čak i u najsušnijim godinama, s rekordno malim količinama kiše, taj udjel iznosi više od 25 posto. To je vrlo visoki postotak i sad kad je ta proizvodnja certificirana, smatram kako to našim tvrtkama može biti i izvor ozbiljne kompetitivne prednosti. 

Gdje vidite tu prednost?
Prema istraživanju Eurobarometra oko 80 posto Europljana je spremno kupiti zelene proizvode, ali ih samo 20 posto na kraju i kupuje.Smatram kako je glavni uzrok takve diskrapancije činjenica da potrošači nemaju povjerenje u porijeklo proizvoda. Dakle, spremni su platiti više, no žele biti sigurni kako je ono što kupuju uistinu takvo kakvim se predstavlja, da iza toga stoji određena garancija. Vjerujem kako naš proizvod utoliko može biti zanimljivi i koristan kupcima, jer za vrlo mali dodatni trošak mogu svojim kupcima i klijentima dokazati kako u svom poslovanju koriste isključivo zelenu energiju.  

Kako kupci mogu znati da neka tvrtka koristi zelenu energiju?
Mi smo za kupce pripremili žig koji je zaštićen u Hrvatskoj i regiji. Kupovinom ZeEna kupci stječu pravo korištenja tog žiga na svojim proizvodima. Tako kada na određenom proizvodu prepoznate žig ZelEn, znati ćete da je za njegovu proizvodnju korištena upravo zelena električna energija. Smatramo da je to iznimno atraktivna ponuda, te da u Hrvatskoj već sada postoji velik broj poduzeća koja posluju u skladu s načelim društvene odgovornosti. Problem je dosad bio to što, na tržištu električne energije, nije postojao proizvod koji bi im omogućio da budu društveno odgovorni. Sada takav proizvod postoji.

Spominjete mali trošak. Kolika je cijena ZelEna?
Ta cijena uistinu je prihvatljiva i na razini osnovnog računa za struju, ZelEn podrazumijeva povećanje koje se mjeri u promilima. Dakako, svaki potrošač je različit i nemoguće je iznositi precizni univerzalni izračun, no treba napomenuti da ZelEn nije proizvod koji HEP Opskrba pokreće zato da bi na njemu ostvarila nekakvu ozbiljniju zaradu. Prvenstveno se radi o našoj želji da svojim kupcima ponudimo proizvod koji im u konačnici može omogućiti ostvarivanje dodatne vrijednosti. Dakle, mi tu pokrivamo samo svoj minimalni trošak i cijenu certifikacijske kuće. Za tvrtku s godišnjom potrošnjom od 1 Gwh, na razini 12 mjeseci prelaskom na ZelEn godišnji račun bi porastao za 1524 kune.

Tko sve može kupiti ZelEn?
ZelEn za sada mogu kupiti samo kupci HEP Opskrbe koji imaju planiranu godišnju potrošnju veću od 1 GWh.

Koliko dosad imate kupaca?
Već 19 tvrtki je potpisalo ugovor o kupni ZelEna, a kako bilježimo velik interes, očekujemo da će ta brojka nastaviti rasti značajnim tempom.

Hoće li ZelEn biti dostupan i građanima?  
U budućnosti hoće i trenutno je u procesu donošenje potrebnih podzakosnkih akata i pravilnika koji će to omogućiti. Nakon što se pri HROTE-u oformi burza električne energije, stvorit će se mogućnosti za izdavanje certifikata o porijeklu energije. Takvi certifikati – koji će se izdavati na nacionalnoj razini – biti će drukčiji od ovih koje mi imamo sada po tome da će se s njima moći trgovati, čime će biti stvoreno novo tržište. Vjerujem kako će se zato interes za verificiranu zelenu energiju u budućnosti samo povećavati. 

Smatrate li da će takav trend biti zamjetan i na razini cijele Europe?
Apsolutno. Dapače, uvjerena sam kako bi taj trend već bio iznimno vidljiv da nije bilo financijske krize. U tkavim okolnostim građani su ipak više orjentirani na osnovne životne troškove i vrlo teško  će se odlučiti za dodatne izdatke zbog ekoloških principa. No, i ta se situacija mijenja. Primjerice, proteklih mjeseci u Europi vidimo polagani rast prodaje električnih automobila. Taj i drugi trendovi dugoročno će dovesti do rasta interesa za čistom energijom. Problem je što se to tržište pritom mora urediti. Danas svjedočimo tome kako se mnoge kompanije u svojim promidžbenim porukama hvale  proizvodnjom zelene energije, korištenjem naprednih – niskougljičnih – tehnologija, no rijetko iza toga stoji konkretni certifikat. 

ZelEn je projekt koji ima i društveno osjetljivu komponentu.  
Da, novac koji prikupimo planiramo uložiti u društveno dogovorne projekte, projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije i to kod društveno osjetljivih kategorija – kao što su domovi umirovljenika, škole, domovi za djecu. Dakle, i to je još jedna pozitivna poruka za kupce, koji mogu zanti da će svojom kupnjom zelene energije financirati i takve, druptveno korisne projekte.

HEP Opskrba radi i na projektu ELEN, gradnji mreže punionica za elektroautomobile. Jesu li ti projekti komplementarni?
Jesu i u sklopu našeg projekta ELEN mi ćemo svim vlasnicima elektroautomobila nuditi da na našim punilištima kupuju verificiranu zelenu energiju. Zahvaljujući tome, sustav električnog cestovnog prijevoza u Hrvatskoj moći će se s punim pravom nositi titulu 'carbon free'. 

Komentirajte prvi

New Report

Close