‘Žene upravljaju s 30% OPG-a, a nema mjera za njih’

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 08. ožujak 2017. u 21:59
Marijana Petir uoči svog izlaganja/P. M. /PIXSELL

Bilo bi lijepo da Hrvatska prva kroz ruralni razvoj potakne zapošljavanje.

Žene čine manje od 50 posto ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima EU-a, ali samo oko 45% ukupnog gospodarski aktivnog stanovništva te upravljaju sa svega 30% OPG-a.  

U  2014. žene su ostvarile oko 35 % ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, odnosno bile su zaposlene na 53,8 % nepunog radnog vremena i 30,8 % punog, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji. Te je podatke na saborskom Odboru za poljoprivredu iznijela  zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir. Njezino izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima usvojeno je krajem veljače na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) i Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) Europskog parlamenta.

Petir naglašava kako je "zabrinjavajuće" da ni jedna država EU nije uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima u sklopu programa za ruralni razvoj, kakav, primjerice, postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj. "Bilo bi lijepo kad bi Hrvatska bila prva koja će se a kroz ruralni razvoj potaknuti zapošljavanje žena, kazala je.Smatra kako je iznimno važno da se prilikom reforme Zajedničke poljoprivredne politike u budućnosti zadrže odredbe o programima za žene u ruralnim područjima, te ujedno potakne države članice da ih iskoriste i aktiviraju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close