Zemljopisno podrijetlo i za nepoljoprivredne proizvode

Autor: Božica Babić , 06. listopad 2015. u 21:59
I paškoj čipki oznaka zemljopisnog podrijetla/Luka Stanzl/PIXSELL

Na listi čekanja već je 800 zahtjeva, projekt podržali i Biljana Borzan i Tonino Picula.

Hrvatski zlatovez, paška čipka i brački kamen neki su od autohtonih artikala koji će uskoro dobiti oznaku zemljopisnog podrijetla.

Europski parlament je sa 608 glasova podržao inicijativu o uvođenju europske oznake zemljopisnog podrijetla i za nepoljoprivredne proizvode, a na listi čekanja već je 800 zahtjeva. Svoj glas za ovaj projekt dali su i hrvatski europarlamentarci Biljana Borzan i Tonino Picula. "Podržali smo vrijednost europske vještine, tradicije i znanja pred navalom krivotvorina iz trećih zemalja. Europski proizvođači tekstila žale se da oko 40 posto prihoda moraju trošiti na sudske sporove s krivotvoriteljima umjesto u povećanje proizvodnje, a mnoge tvornice su se odavno ugasile", kaže Borzan.

Picula je posebno zadovoljan što je još svojen i njegov amandman koji uvjetuje da se u kontekstu pregovora o trgovinskim sporazumima EU i SAD-a (TTIP) obuhvate i otvorene liste svih proizvoda (poljoprivrednih i nepoljoprivrednih) zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla i time postanu dio svih budućih trgovinskih sporazuma EU sa zemljama nečlanicama.

"Taj je amandman posebno važan za hrvatske proizvode jer, uključivanjem otvorenih listi, odnosi se i na proizvode kojima tek predstoji zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla",  naglašava Picula. EK je još 2014. u Zelenoj knjizi objavila da uvođenje ove oznake otvara više od 4 milijuna radnih mjesta u najsiromašnijim regijama Europe, gdje su stopa siromaštva i nezaposlenosti veće od 20 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close