Zemaljsko osoblje odustalo od prosvjeda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2013. u 13:02
Photo: Marko Prpić/PIXSELL

Dodatnim odredbama broj zemaljskog osoblja koje će biti otpušteno smanjen je s prvotno predviđenih 27 posto na 17 posto

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) od jutros u 6 sati štrajkaju tražeći zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora (KU), dok je sindikat zemaljskog osoblja, koji se štrajku trebao priključiti od 11 do 12 sati, odustao od prosvjeda i odlučio pristupiti novom KU-u.

Uprava CA i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) potpisali su sporazum kojim se taj sindikat obvezuje da će potpisati novi KU s dodatnim odredbama koje se tiču zaposlenih u administraciji i operativi.

Dodatnim odredbama broj zemaljskog osoblja koje će biti otpušteno smanjen je s prvotno predviđenih 27 posto na 17 posto, odnosno na 80-tak od ukupno 480 radnika, rekao je Hini predsjednik sindikata Tomislav Rajković.

Također je dogovoreno da će se njihove plaće smanjiti za trećinu od iznosa naknade za vjernost, a nakon toga neće biti dodatnih smanjenja. Postignuta je i suglasnost oko otpremnina koje će iznositi jednu bruto plaću po godini rada u CA, a najviše 120.000 kuna neto.

SHSZUZ je najveći sindikat u CA, te četvrti od ukupno šest sindikata koji djeluju u nacionalnom avioprijevozniku s kojim je Uprava postigla dogovor oko novog KU-a, čime je postignut dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika kompanije.

Piloti i stjuardese, međutim, i dalje ne žele potpisati novi KU i inzistiraju na zadržavanju prava iz Ugovora koji je istakao krajem ožujka. Njihovi predstavnici nastavili su iza 10 sati pregovore s Upravom, koji su bili prekinuti oko ponoći bez ikakva dogovora.

Nismo protiv odricanja i restrukturiranja kompanije, ali ne možemo pristati da se gotovo sve uštede ostvaruju na naš račun, izjavila je Hini predstavnica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Ivana Lojo.

Na članovima četiriju sindikata koji su prihvatili novi KU ostvarena je ušteda od ukupno milijun kuna, a na članovima sindikata kabinskog osoblja i pilota želi se uštedjeti 10 milijuna kuna, i to sedam milijuna na račun stjuardesa a tri milijuna na račun pilota, ogorčena je Lojo.

Dok traju pregovori u upravnoj zgradi CA, pred njom se okupilo stotinjak pilota i stjuardesa s transparentima i zviždaljkama koji mirno prosvjedujući iskazuju podršku svojim pregovaračima.

Po podacima koje je CA objavila na internetskim stranicama, zbog štrajka su otkazana 24 domaća i međunarodna leta planirana za danas, za pet letova je izmjenjen red letenja, dok će 23 leta biti obavljena unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija. Svi ostali letovi planirani za danas odvijat će se normalno, uz moguća manja kašnjenja, navodi CA.

Za današnje letove prijavljeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close