Željko Jovanović zbog spornih upisa smijenio Zdravka Saboleka

Autor: Agencija VLM , 15. siječanj 2013. u 14:43
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Ravnatelj Zdravko Sabolek najavljuje upravni spor s ministarstvom i očekuje pobjedu.

Zdravko Sabolek od jučer više nije ravnatelj koprivničke Srednje škole. Odluku o razrješenju osobno je donio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Sabolek je posao izgubio jer je u ljetnom upisnom roku dozvolio upis 12-ero učenika u zanimanje ekonomist, iako nisu zadovoljavali bodovni prag. Viša prosvjetna inspektorica Sabolekovu smjenu zatražila je još u studenom, ali školski odbor to je jednoglasno odbacio.

– To je naša Lijepa Naša. Odluku moram prihvatiti, ali sigurno idem u upravni spor i mislim da imam veliku šansu da dobijem. Iako sam svjestan da se nisam držao zakona o upisu u srednje škole, moja savjest je čista jer nisam nikoga oštetio, nitko nije ostao bez mjesta zbog upisanih učenika – istaknuo je Sabolek, požalivši se da je on jedini smijenjeni ravnatelj u Hrvatskoj koji je dvaput kažnjen zbog istog prekšaja.

Kažnjen i novčano

– Osobno sam morao platiti 4000 kuna, a škola 10.000 kuna – rekao je bivši ravnatelj, koji ne može shvatiti zašto se njegov prekršaj tako oštro sankcionirao kada se zna da je ministar za iduću upisnu godinu za zanimanje ekonomist smanjio bodovni prag s 40 na 39, a svi učenici koji su završili trogodišnju školu mogu upisati četvrti razred bez ikakvih uvjeta.

Sabolekovom smjenom nezadovoljan je i županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu, znanost i šport.

Predrakonska kazna

– Nakon negativnog nalaza prosvjetne inspekcije, očekivali smo takav rasplet, ali mislim da je kazna predrakonska. Sve je trebalo ostati na novčanim kaznama jer nitko od učenika zbog spornih upisa nije oštećen. Zbog tako nečega se nikada nisu davali otkazi – rekao je Mladen Antolić.

Ministar Željko Jovanović dužnosti ravnatelja razriješio je i Branka Dolenca iz Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu. Njemu su se na teret stavljali nepridržavanje statuta i sporna zapošljavanja učitelja Dijane Muhvić i Dražena Štefana, ali svojedobno nije poslušao nalaz prosvjetne inspekcije. Dolenec, koji je pred mirovinom, jučer nije bio dostupan za komentare.

Komentirajte prvi

New Report

Close