‘Želimo zauzeti poziciju prije nego nam stignu stranci’

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2012. u 10:07
PXL

Iz podataka Poslovne Hrvatske iščitava se kako su Mlinar i Pan-pek ili Dubravica, lani poslovali s dobiti, a Mlinar ju je uvećao čak 3,5 puta.

Pekare kao što su Pan-pek, Mlinar, Dubravica, Dinara šire se na atraktivnim lokacijama u svim većim gradovima, a samo ih je Mlinar većinskog vlasnika Mate Škoje, u sklopu kojega su i osječke pekarnice Kruna, u ovoj godini otvorio 25, što je najbolji odgovor na krizu, ne samo u novčanicima građana već i na trendove u pekarskoj industriji, piše Večernji list.

Nakon krizne 2008. mlinarska industrija tone, a 2011. godinu zaključila je sa 73,4 milijuna kuna konsolidiranog gubitka. Pekarstvo je kao branša lani prvi put zabilježilo gubitak od 20,9 milijuna kuna, doznaje Večernji od direktorice Žitozajednice Nade Barišić. Nove su pekarnice tako trend spašavanja golog poslovanja, ističe direktor pekarskog udruženja Richemont kluba Vladimir Bulić. Iz podataka Poslovne Hrvatske iščitava se kako su  Mlinar i Pan-pek ili Dubravica, lani poslovali s dobiti, a Mlinar ju je uvećao čak 3,5 puta. No, upravo su velike pekarnice nerijetko najovisnije o trgovačkim lancima koji robu plaćaju i do 180 dana, čak i kompenzacijom, a povrat kruha, iako imaju pravo na otpis PDV-a samo sedam posto, gotovo je 20 posto. Osim što otvaranjem trgovina lakše kontroliraju ponudu, povrat i kvalitetu te grade svoj imidž, dnevno dolaze i do svježega kapitala, kazao je Bulić.

Direktor Mlinara Marin Picukarić rekao je kako je točno da se tako smanjuje ovisnost i stvara vlastita maloprodaja prema kupčevim prohtjevima i konkurentnijim cijenama, ali u svemu tome trenutačno najveću ulogu ima skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Tada će se otvoriti granice i doći će novi trgovački lanci te strane pekarnice s puno smrznutih pekarskih proizvoda. Zato oni žele zauzeti poziciju kako bi ih spremno dočekali. Dapače, ići će i na njihovo tržište pa je sagrađen i najmoderniji pekarski pogon u regiji vrijedan 40 milijuna eura.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close