Zeleno svjetlo HT-u da sam spušta cijene fiksne telefonije

Autor: Bernard Ivezić , 08. listopad 2014. u 22:00
Deregulacija, odnosno veća fleksibilnost pri kreiranju ponuda pozitivno će utjecati na investicijski potencijal grupe Hrvatski telekom/ Marko Lukunic/PIXSELL

Analizom tržišta regulator zaključio da ne treba više odobravati maloprodajne cijene HT-a, Iskona i Optime.

Hrvatski telekom, Iskon i Optima telekom, tri operatera koja odnedavno čine HT grupu, dobili su zeleno svjetlo telekomunikacijskog regulatora Hakoma da se na javnim natječajima za uslugu fiksne telefonije, koje raspisuju od države preko lokalnih samouprava i gradova do javnih poduzeća, mogu slobodno natjecati cijenom.Spomenute tvrtke više neće morati od regulatora prethodno dobiti odobrenje za svoje maloprodajne cijene za fiksno telefoniranje.Odluka još nije končana jer je treba potvrditi Europska komisija. Točno vrijeme kad bi se to moglo dogoditi zasad nije poznato.

 

102,6milijuna

kuna vrijede ugovori HT-a s Vladom bez javnih tvrtki i gradova

Komisijin pravorijek
U Hakomu pojašnjavaju da je to rezultat analize tržišta koja je pokazala da se konkurencija u fiksnoj telefoniji uspješno nosi s HT grupom."Prijedlogom odluka koje se odnose na tržišta telefonske usluge formalno su deregulirane maloprodajne usluge HT-a i njegovih povezanih društava s obzirom na to da je Hakom utvrdio da ne postoje prepreke na ovom tržištu zbog kojih je potrebna prethodna regulacija", odgovorili su iz Hakoma.U HT-u, koji vodi Davor Tomašković, zadovoljni su novim odlukama regulatora.

No, naglašavaju da one još nisu konačne, odnosno da se čeka da prođu kroz postupak pred Europskom komisijom. "Deregulacija, odnosno veća fleksibilnost pri kreiranju ponuda, pozitivno utječe na investicijski potencijal operatera", poručili su iz HT-a. Prema podacima Državne riznice, HT je samo od ministarstava, zavoda i drugih institucija koje čine središnju državu lani ostvario prihod od 102,6 milijuna kuna, Iskon 1,3 milijuna, a Optima telekom 4,46 milijuna kuna. Tim brojkama treba dodati ugovore koje je operater osvojio na lokalnoj razini, ali i u državnim poduzećima, koja čine gotovo polovicu hrvatskoga gospodarstva.

Paketna prodaja
U branši se komentira da odluka Hakoma neće imati većeg utjecaja na ostatak tržišta fiksnih telekomunikacija s obzirom na to se usluge fiksnog telefoniranja privatnim tvrtkama i građanima ionako više ne prodaju zasebno već u paketima s brzim internetom i televizijom, što je korisnicima javne nabave zabranjeno.U posljednje dvije godine, prema podacima regulatora, broj kupaca koji uz telefon odmah naručuju i internet i televiziju udvostručio se. Tako je 2011. godine 142,9 tisuća korisnika imalo takozvane 2D pakete, primjerice, telefon i internet, a 111,8 tisuća 3D pakete, koji objedinjuju i televiziju. Lani je broj 2D korisnika skočio na 293,5 tisuća, a broj korisnika 3D paketa na 267,6 tisuća.

Test marže
U Hakomu objašnjavaju da deregulacija maloprodajnih cijena fiksne telefonije nije bezuvijetna. Navode da se HT grupi i dalje oštro reguliraju veleprodajne cijene u fiksnim komunikacijama. Ne provjerava se samo da ne dođe do dampinga, odnosno da nude cijene koje su niže od realih troškova pružanja tih usluga, već i da članice HT grupe svojim cijenama ne unište marže."Članice HT grupe ne smiju spuštati maloprodajne cijene tako da onemoguće konkurenciji da se s njima profitabilno natječe", zaključuje Hakom.

Komentirajte prvi

New Report

Close