‘Zeleno gospodarstvo osigurava nove proizvode, radna mjesta i dodatnu vrijednost’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2012. u 16:09
PXL

Gordan Maras naglasio je važnost ‘zelenog’ gospodarstvu za što Hrvatska ima velike potencijale, a posebno u obnovljivim izvorima energije.

Prvi međunarodni gospodarsko-investicijski dani i sajam razvoja, proizvodnje i investicija u zelenom gospodarstvu "Greenvest: Invest in green Croatia" otvoren je danas u Zagrebu okupivši oko 150 domaćih i stranih sudionika kojima će u tri dana, do 27. listopada, uz ostalo biti predstavljane i tzv. zelene investicije privatnoga sektora u Hrvatskoj, vrijedne više od 850 milijuna eura. Otvarajući Dane i sajam u zagrebačkom hotelu Esplanade ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglasio je važnost 'zelenog' gospodarstvu za što Hrvatska ima velike potencijale, a posebno u obnovljivim izvorima energije (OIE).

U tome, kao i općenito u energetici otvaraju se velike mogućnosti investicija, čemu će, kako vjeruje, pridonijeti i predstojeći novi zakon o energiji kojim će početi i prilagodba Hrvatske EU-ovoj strategiji 20-20-20 kojoj se do 2020. u energetici predviđa 20 posto korištenja OIE-a.

Projekti OIE su uz one JPP-a te velike energetske projekte dio i velikog novog investicijskog ciklusa od 120 milijardi kuna kojeg pokreće ova Vlada, a cilj je uz ostalo do 2020. udvostručiti proizvodnju energije. No, za investicije nije dovoljan samo potencijal i atraktivni uvjeti nego i subjekt(i) koji će osigurati prihvat i distribuciju energije, što će u Hrvatskoj biti HEP koji se za to nakon godina stagnacije i 'kočenja' investicija od početka ove godine intenzivno priprema, istaknuo je Maras. Najavio je i da će iduće godine u poticajnim programima njegovog ministarstva osigurati dodatna sredstva za ekonomiju novih, pa i zelenih tehnologija jer zeleno gospodarstvo osigurava nove proizvode, radna mjesta i dodatnu vrijednost.

Ispred organizatora Greenvesta, Saveza za energetiku Zagreba i tvrtke Energo Media Servis, sudionike je pozdravio direktor sajma Tomislav Marjanović istaknuvši da Hrvatske ima velike perspektive za jaču primjenu 'zelenih' investicija što potvrđuju i tvrtke-izlagači na sajmu sa svojim projektima .

Među njima su i projekti tri vjetrolektrane (Senj, Medeni Dolac i Mala Kapela) vrijedni oko 650 milijuna eura, što pokazuje da imamo volje za takve investicije, ali je još potrebno da gradovi, županije i država ubrzaju donošenje zakona jer investitori čekaju, kazao je Marjanović.

I potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Vesna Trnokop Tanta smatra da je zeleno gospodarstvo budućnost Hrvatske jer se jedino time smanjuju svi gubici u poslovnim procesima i zagađenje okoliša te unapređuje radni i životni prostor.

Kazala je i da nas u tome, kao i u općenito učinkovitijem korištenju resursa, čeka još puno posla, a sada je pravo vrijeme da se s tim počnemo ozbiljnije baviti.

Podršku Greenvestu osim spomenutih dalo je još 25 institucija, tvrtki i medija, a osim energetskih 'zelenih' investicija bit će predstavljene i one iz područja zbrinjavanja otpada, gradnje niskoenergetskih objekata, eko automobila i drugi. U sklopu tog događanja tvrtka Energo Media Servis predstavit će i prvi europski 'green-tech online shop' na domeni energostore.com koji za sada sadrži više od 150 energetski učinkovitih tehnologija.

Komentirajte prvi

New Report

Close