Zeleni pozivaju Oreškovića da se izjasni o Plominu C

Autor: Agencija VLM , 27. siječanj 2016. u 14:20
Arhivska fotografija: Patrik Macek / Pixsell

Privremeni moratorij nikako nije dovoljan, poručuju udruge.

Koalicija udruga Greenpeace, Zelena akcija, Zelena Istra i Bankwatch danas je u priopćenju pozdravila najavu nove Vlade o uvođenju privremenog moratorija na gradnju termoelektrana.

– Privremeni moratorij nikako nije dovoljan. Od Plomina C potrebno je definitivno i trajno  odustati te napokon prestati gubiti vrijeme na tako skup i okolišno štetan projekt. Uostalom, ideju izgradnje ove termoelektrane je na referendumu odbacilo 94% građana Labinštine – stoji u priopćenju.

Komentirajući jučerašnji članak iz Večernjaka, u kojemu se navodi informacija kako je HEP s japanskim investitorom dogovorio da će kupovati električnu energiju iz Plomina C po cijeni od čak 85 eura po MWh, dok je cijena na europskom tržištu gotovo tri puta niža, zelene udruge kažu da je jasno da termoelektrana iz koje bismo kupovali barem toliko skuplju struju od uobičajene nema smisla. Međutim, dodaju, brinu navodi izvora iz Vlade koji tvrde da žele nastaviti s ovim projektom, ali zapravo traže način izvedbe koji neće biti u suprotnosti s pravilima EU.

– Zbog toga pozivamo premijera Oreškovića i ministra gospodarstva Panenića da javno obrazlože stav ove Vlade o Plominu C te da se izjasne imaju li namjeru drugačijim pristupom ipak izgraditi Plomin C – stoji u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close