Zeleni od Vlade traže TE Plomin 3 na plin

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2012. u 10:51
Na Markovom trgu u organizaciji zelenih udruga održan je prosvjed pod nazivom Istina o Plominu III / PXL

Među prednostima TE na plin navode to što je plinovod udaljen oko tri kilometra od Plomina, u bližem okruženju planira se izgraditi i LNG terminal, već je izgrađeni plinski sustav koji se iskorištava samo 50 posto, domaće izvore, brži povrat investicije…

Zelena koalicija, Hrvatska stranka zelenih i Zelena stranka danas su ispred vladine zgrade organizirali javni skup pod nazivom "Istina o Plominu" te su od Vlade RH zatražili da zaustavi aktivnosti vezane uz gradnju termoelektrane (TE) Plomin 3 na ugljen i pokrene izgradnju te termoelektrane na plin.
"Tražimo upravni, urbanistički i građevinski nadzor te uključivanje svih drugih mjerodavnih institucija sustava, a posebno Državnog odvjetništva RH i pučkog pravobranitelja radi zaštite javnog interesa te zdravlja i života ljudi Labinštine, Istre i Kvarnera koji su ugroženi dosadašnjim i planiranim aktivnostima Vlade RH", navode Hrvatska stranka zelenih iz Zagreba i Zelena stranka iz Rijeke te Zelena koalicija u kojoj su Zeleni zajedno iz Zagreba, Zeleni Hrvatske iz Osijeka, Zeleni savez iz Pule i Agenda mladih demokrata iz Zagreba.

U priopćenju poslanom nakon skupa navode da ih u vladi nisu željeli primiti pa su otišli u Hrvatski sabor, gdje su ih primili potpredsjednik Odbora za zaštitu okoliša Željko Kolar i član tog odbora Damir Rimac.

U zahtjevu koji su predali Saboru i u Vladi RH ističu kako na osnovi informacija poznatih javnosti te priloženih zaključaka interdisciplinarnog okruglog stola pod nazivom 'Istina o Plominu', održanog u organizaciji Zelene koalicije i Zbora novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva u Novinarskom domu 10. listopada, zahtijevaju da se prekinu aktivnosti vezane uz gradnju TE Plomin 3 (po HEP-u Plomin C) na ugljen i da se pokrene izgradnja te termoelektrane na plin.

TE Plomin 3 na plin je ekonomski, ekološki i zdravstveno prihvatljivija od termoelektrane na ugljen, ocjenjuju te od Vlade RH zahtijevaju da hitno djeluje uvažavajući Program prostornog uređenja RH, Prostorni plan Istarske županije te glas javnosti i struke.

Također ističu kako je ulaganje u TE Plomin 3 od nacionalnog interesa, a TE Plomin 3 na ugljen protivna Programu prostornog uređenja RH i Prostornom planu Istarske županije. Radioaktivna šljaka od dosadašnjeg rada TE Plomin još nije uklonjena, a nalazi se na izvoru pitke vode Bubić-jame, a korištenjem ugljena kao energenta i dalje se proizvodi šljaka, čađa i pepeo koji sadržavaju olovo, arsen, živu, talij, torij, uran (uključujući radioaktivni) i drugo, upozoravaju te dodaju da submikronske štetne čestice koje udišemo ne mogu izaći iz tijela, što dokazuju zdravstveni podatci ugroženog stanovništva, posebice trudnica i djece.

Istra i Kvarner su turističke regije u kojima se dodatna onečišćenja ne bi smjela dopustiti, upozoravaju zeleni, a predviđena tehnologija TE Plomin na uvozni ugljen loša je i davno napuštena u Europskoj uniji. Poručili su da energetski sustav u Hrvatskoj, po dostupnim podatcima, nije optimalno iskorišten te da uz hidropotencijale i plin treba više iskorištavati obnovljive izvore energije.

Među prednostima TE na plin navode to što je plinovod udaljen oko tri kilometra od Plomina, u bližem okruženju planira se izgraditi i LNG terminal, već je izgrađeni plinski sustav koji se iskorištava samo 50 posto, domaće izvore, brži povrat investicije koja je niža oko 50 posto, znatno kraće vrijeme izgradnje, znatno niže troškove održavanja, nije potrebna dekontaminacija nekon isteka radnog vijeka, nema otpada i ne treba joj voda.

Komentirajte prvi

New Report

Close