Zdravstvo kraće za 670 milijuna kuna

Autor: Mirela Klanac , 06. listopad 2010. u 22:00

Ukupni rashodi proračuna trebali bi biti manji za 350 milijuna kuna, što zahtijeva smanjivanje troškova gotovo svih ministarstava

Vlada bi za iduću godinu trebala predložiti proračun, čiji će prihodi biti procijenjeni na 108 milijardi kuna, što je 0,3 posto manje od planiranih u ovoj godini, dok bi se ukupni rashodi državnog proračuna zadržali na 122 milijarde kuna, odnosno bili bi 354,2 milijuna kuna manji nego što se očekuju u 2010. godini.

Objavila je to u srijedu na sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor, predstavljajući Smjernice ekonomske i fiskalne politike u razdoblju od 2011. do 2013. godine. Takvo kretanje državne potrošnje proizlazi iz zaključka o zamrzavanju rasta rashoda, a predsjednica Vlade ističe da će to predstavljati golem napor jer neki rashodi bilježe znatan međugodišnji rast. Tako će samo trošak kamata biti za više od milijardu kuna veći nego u 2010., odnosno iznosit će 6,89 milijardi kuna, 384 milijuna veći nego u ovoj godini bit će trošak za mirovine za koje će se morati osigurati 35,35 milijardi kuna, a izvanredan trošak bit će i 150 milijuna kuna za popis stanovništva. Iz toga proizlazi da će se većina ministarstava morati pridržavati strogih limita ukupne potrošnje koji su, izuzev ministarstva financija, gospodarstva, pravosuđa i obrane te pojedinih agencija uglavnom manji nego u ovoj godini. Tako bi, primjerice, troškovi sektora zdravstva trebali biti smanjeni za 670 milijuna kuna, odnosno iznosili bi 22,4 milijarde kuna, a ukupna razina subvencija bi prema planovima za iduću godinu bila 6,32 milijarde kuna ili gotovo 130 milijuna kuna manja nego u ovoj godini. Rashodi u 2012. prema projekcijama bi rasli na 124 milijarde kuna, ali su u taj iznos, kako objašnjava Kosor, uključene i obveze koje bi Hrvatska imala prema zajedničkom proračunu EU (1 posto BDP-a ili 3,6 milijardi kuna). “Želim vjerovati da će smjernice poduprijeti sva politička i zainteresirana stručna javnost”, kazala je Kosor, dok je ministar financija Ivan Šuker dodao da će Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji će pratiti proračun biti hrabar politički čin onoga tko ga predlaže, kao i onih koji dignu ruke za nj.




Prema tako zacrtanim prihodima i rashodima deficit državnog proračuna u 2011. godini trebao bi biti nešto niži nego u ovoj godini, odnosno iznosio bi 4,1 posto BDP-a ili 13,983 milijarde kuna, kazao je Šuker te najavio da bi u 2012. bio na razini od 2,8 posto, dok je za 2013 projiciran na razini od 1,5 posto BDP-a, odnosno 5,607 milijardi kuna. Deficit konsolidirane opće države povećao bi se iduće godine na 4,8 posto zbog povećanja manjka Hrvatskih voda. “Ovakvim projekcijama za 1,8 milijuna građana, koji na različite načine ovise o proračunu, neće biti promjena prihoda”, kazao je Šuker, dodajući da zbog strukture rashoda veće intervencije u proračun nisu moguće bez rezanja prava. Nakon očekivanoga pozitivnog zadnjeg tromjesečja u ovoj godini Vlada očekuje rast BDP-a za 1,5 posto u idućoj godini, dva posto rasta u 2012. te rast od 2,5 posto u 2013. godini. Rast bi, poručili su Kosor i Šuker, mogao biti i snažniji ako uspije veliki investicijski projekti koji su najavljeni. Za pokrivanje prijašnjih dugovanja Vlada je na sjednici donijela odluku o zaduženju od 750 milijuna eura kod sindikata domaćih banaka. Šuker naglašava da nije riječ o novom zaduženju, odobren je uz kamatu od 5,25 posto, a dospijeva u dvije jednake rate u rujnu 2013. i 2014. godine.

Novi prijedlog

Ublažene kazne za prijevremene mirovine
U skladu s dogovorima sa socijalnim partnerima Vlada je u Sabor uputila izmjene zakona o mirovinskom osiguranju kojim se za 10 godina u odnosu na prijašnji prijedlog, odnosno do 2030. godine, produžava razdoblje usklađenja godina odlaska u mirovinu za žene i muškarce. Ublažen je i faktor penalizacije ranijeg umirovljenja jer će se u obzir uzimati i ostvaren mirovinski staž. Tako će penalizacija za osobe koje idu u prijevremenu mirovinu sa 40 godina staža iznositi, 0,15 na mjesec (9 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu), dok će u slučaju osiguranika koji u prijevremenu mirovinu idu s manje od 36 godina staža postotak smanjenja biti 0,34 posto na mjesec.

Ako uspiju investicije, rast u 2011. godini može biti veći od 1,5%
J. Kosor, premijerka

Moramo razbiti depresiju jer bez optimizma nema rasta
I. Šuker, ministar

Komentari (1)
Pogledajte sve

Štedimo na pogrešnim stavkama. ! Neshvatljivo je, što je sve Vlada spremna kresati- kako bi zadržala
prekobrojnu Upravu i administraciju u državi- koja im čuva glasove.
U 2009.g. Hrvatska je jedina zemlja U EUROPI, u kojoj su smanjeni izdaci za zdravstvo. / Podaci
Farm.bio-Kemij. Fakult. u Zagrebu / Sramota.

New Report

Close