Zdravstveni turizam: Velik potencijal, puno zadaća

Autor: Darko Bičak , 08. lipanj 2015. u 22:00
Ministri Darko Lorencin i Siniša Varga, Foto: Darko Bičak / Pixsell

Treba poboljšati ponudu, provesti akreditaciju, poraditi na promociji, riješiti pitanje vlasništva.

S kvalificiranim kadrom, konkurentnim cijenama i blizinom velikih tržišta, Hrvatska može ostvariti značajne rezultate u zdravstvenom turizmu, ocijenjeno je u ponedjeljak na predstavljanju Akcijskog plana razvoja zdravstvenog turizma do 2020.Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je da bi samo bolnički sustav kroz pružanje usluga zdravstvenog turizma godišnje mogao uprihodovati 800 mil. kn, što je deset puta više nego sada.

Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je da zdravstveni turizma donosi vrlo visoke prihode: po gostu dnevno između 220 i 270 eura. Pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura kazao je kako su u tijeku izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti koje će znatno olakšati razvoj zdravstvenog turizma u lječilištima te specijalnim bolnicama. Istaknuo je velik potencijal hrvatskih lječilišta, u čiju će se obnovu uložiti 70 mil. eura iz EU fondova.

“Zdravstveni turizam trebao bi do 2020. postati jedan od nosećih turističkih proizvoda s vodećom ulogom u produljenju sezone i disperziji turističke aktivnosti”, ocijenio je Neven Ivandić iz Instutut za turizam. No, treba poboljšati ponudu, podići tehnološku konkurentnost, provesti akreditaciju i međunarodnu certifikaciju, poraditi na marketingu i promociji, a u javnom sektoru riješiti pitanje vlasništva.      

Komentirajte prvi

New Report

Close