Zdravko Marić: Hrvatska ulazi u razdoblje trošenja koliko može i smije

Autor: Tomislav Pili , 01. studeni 2017. u 11:16
Foto: Matija Habljak / Pixsell

“U protekle dvije godine učinili smo brojna usklađenja kako bi unaprijedili financijski sustav i podigli razinu transparentnosti, uz naglasak na zaštiti potrošača”, istaknuo je ministar financija.

I u budućnosti možete očekivati odgovorno upravljanje javnim financijama – poručio je okupljenima na konferenciji „Zagreb-financijsko središte“ ministar financija Zdravko Marić. Prvi čovjek hrvatske riznice istaknuo je kako je domaći financijski sustav uspio preživjeti recesiju jer je bio zdrav, a sada je duboko involviran u globalni financijski sustav, posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

No, ulazak u EU donio je novi regulatorni okvir. „Ministarstvo financija podnijelo je velik teret u tom pogledu u razdoblju prije i nakon pristupanja. Naime, najveći broj zakonskih prijedloga koji ulaze u saborsku proceduru tiču se financijskog sustava“, naglasio je Marić.

„U protekle dvije godine učinili smo brojna usklađenja kako bi unaprijedili financijski sustav i podigli razinu transparentnosti, uz naglasak na zaštiti potrošača“, istaknuo je ministar financija. Od novih zakonskih rješenja koja će uskoro proći saborsku proceduru Marić je izdvojio obvezu usklađivanja platnog prometa, zatim izuzetno važan novi Zakon o tržištu kapitala koji će implementirati čak pet europskih direktiva i proteže se na više od 800 članaka, a u pripremi je i zakon o osiguranjima. Iako se ponegdje kasni u donošenju, Marić je uvjeren kako će sve biti spremno u rokovima.
Što se tiče rebalansa proračuna, ministar tvrdi kako resorno ministarstvo već drugu godinu donosi konzervativne proračunske projekcije, a koje su ostvaruju bolje od plana. „Rezultati porezne reforme su iznad očekivanja. No, višak poreznih prihoda neće otići u potrošnju, rashodovna strana ostat će nepromijenjena, a višak će otići na rješavanje starih proračunskih dubioza, prije svega u zdravstvu“, istaknuo je Marić. Uz to, manjak proračuna za ovu će godinu biti još niži.

„Hrvatska ulazi u razdoblje trošenja koliko može i smije“, istaknuo je Marić. Ministar je naglasio i kako je takva proračunska politika rezultirala značajnim smanjenjem rashoda za kamate koji je lani bio 762 milijuna kuna manji. Do kraja godine bit će riješeno i restrukturiranje Hrvatskih autocesta. Na kraju je zahvalio financijskoj zajednici na podršci i izdavanju domaćih i međunarodnih obveznica, posebno istaknuvši izdavanje obveznice do sada najduže ročnosti od 15 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close