Žderić sve bliže preuzimanju Mozaikova biznisa

Autor: Danijela Jozić,VLM , 27. ožujak 2012. u 22:00

Mozaik knjiga ima teškoće u poslovanju i dio je stečajnog postupka Zvon Dva holdinga u Sloveniji

Iako su Poslovnom dnevniku tijekom veljače i ožujka u dva navrata iz Profila demantirali da kupuju Mozaik knjigu, priopćenje za medije koje je iz te tvrtke objavljeno u utorak ipak daje naslutiti da poslovni odnosi između te dvije tvrtke idu upravo u tom smjeru. Tako je jučer zajedničkim priopćenjem najavljeno objedinjavanje knjižara Profila i Mozaik knjige u jedinstven maloprodajni lanac. Time se na tržištu stvara vodeća knjižarska mreža sa 29 knjižara. Dosadašnje knjižare Profila (ima ih devet) i Mozaika (21) poslovat će kao nova zasebna tvrtka Profil Mozaik d.o.o. Tvrtka pod takvim imenom u utorak još nije bila registrirana u sudskom registru, a doznajemo i da Agencija za tržišno natjecanje (AZTN) nije primila prijavu o tome.

Stečaj u Sloveniji
Zapravo je nejasno, a iz samog Profila nam nisu htjeli odgovoriti, što će tko od partnera uložiti u novu tvrtku. Nepoznato ostaje i kakav je točno ugovor između Profila i Mozaika te je li riječ o koncentraciji dvaju poduzetnika ili samo osnivanju zajedničke maloprodaje. Ni direktor Mozaik knjige Bojan Vidmar nije u utorak bio dostupan, a za odgovore smo ostali uskraćeni i iz slovenske tvrtke Mladinska knjiga Založbe, u čijem je vlasništvu hrvatski Mozaik. Mladinska knjiga je na bubnju i dio je stečajnog postupka Zvon Dva holdinga, koji je završio u stečaju. Mozaik knjiga ima poteškoća u poslovanju i prema posljednjim dostupnim podacima za 2010. godinu je uz prihod od 121 milijuna kuna zabilježila gubitak od čak 25,5 milijuna kuna. S obzirom na to da je Mozaik zapravo u procesu prodaje zajedno s Mladinskom knjigom, teško je zaključiti da se u priči s Profilom radi samo o spajanju dviju maloprodaja. S druge strane upućeni tvrde da Profil nema novca čak ni da kupi gubitaški Mozaik te da je ovaj korak spašavanje pozicije na tržištu. “Ako je moguće udružiti dvije kvalitetne izdavačke kuće, njihovo bogato iskustvo, ljudske potencijale, prodajni prostor i tako ponuditi raznoliku literaturu, najkvalitetniju ponudu i odnos prema kupcu, vjerujem da se to neće odraziti samo na jačanje konkurentnosti i širenje poslovanja nove tvrtke, nego će pozitivno utjecati i na izostanak čitalačkih navika u našem društvu”, izjavio je Daniel Žderić, vlasnik Profila, u jučerašnjem priopćenju.

Najjači izdavač
Profil je 2010. ostvario prihode od prodaje od 155,5 milijuna kuna uz 984.000 kuna dobiti. Iako je riječ o padu prihoda 13 posto u odnosu na godinu prije, Profil je i dalje financijski najjača izdavačka kuća u Hrvatskoj, a osim toga je i najveći izdavač udžbenika za osnovnu školu s tržišnim udjelom od 35 posto. Lani se čak moglo čuti i da je Profil na prodaju, kao i da bi ga rado preuzeo koncern Agrokor. Iz Profila su na to odgovorili kako ih “prodaju već deset godina, ali da nisu na prodaju’.

Slovenska majka

Mladinska knjiga Založba na bubnju
Mladinska knjiga Založba (MKZ) u prodaji je kao dio stečajnog postupka holdinga Zvon Dva, a založno pravo na njezine dionice imaju Nova ljubljanska banka (NLB), Abanka i Hypo banka. Te su banke vjerovnici propalog Zvon Dva Holdinga, koji je bio u vlasništvu Mariborske nadbiskupije, koja se “prezaigrala” ulažući na burzi. Ukupna cijena MKZ-a navodno se kreće između 25 i 45 milijuna eura. MKZ je dio grupacije Mladinska knjiga koja je 2010. godine imala prihod od 113 milijuna eura. Prihod MKZ-a je iste godine bio 40,4 milijuna eura. Tvrtka je, prema pisanju slovenskih medija, vlasnik vrijednih nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close